Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Aspergewijnen

Lente wijnMet de lente in het vooruitzicht, nadert ook het aspergeseizoen. In Nederland is het aspergeseizoen betrekkelijk kort, namelijk twee maanden. Hoog tijd om voorbereidingen te treffen, zodat je ook dit jaar weer kunt genieten van die heerlijke groente!

De geschiedenis van de aspergeconsumptie gaat terug tot het tijdperk van de Egyptenaren. Daar zijn in de piramide van Sakkara, gebouwd rond 2750 voor Christus, tekenen gevonden van het verbouwen en nuttigen van deze groente. Twee eeuwen voor het begin van de jaartelling waren ook de Romeinen bekend met de aspergeteelt. Met de ondergang van het  Romeinse rijk, verdwenen ook de asperges uit Europa. Gelukkig brachten de Moren via Spanje en Frankrijk de aspergeteelt weer terug naar het noorden. 
In Nederland worden sinds de 19e eeuw asperges op grote schaal gekweekt, waarvan het gebied in Bergen op Zoom het oudste nog bestaande is. Sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburger de belangrijkste speler op het gebied van asperges, maar inmiddels wordt het gewas ook in andere delen van het land, zoals in Twente en Groningen, verbouwd.

De aspergemaaltijd vergezellen van een wijntje klinkt lekker, maar kan wat lastig zijn. De wijn moet niet te licht zijn, want dan overheerst de smaak van de asperges. Een te overheersende wijn bij de maaltijd is zonde van het aspergerecht. Bovendien is het van belang dat de wijn niet op hout gerijpt is, aangezien deze houtopvoeding botst met de smaak van de asperges. Al snel kom je dan uit bij een witte wijn, maar dan blijven er nog ontzettend veel mogelijkheden over. Daarom zetten we bij Drinkzz een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Asperge en wijnEen klassieke combinatie is en blijft de combinatie van aspergegerechten met wijnen uit de Elzas. De Elzas is een bekende wijnregio in het noordoosten van Frankrijk, in de schaduw van de Vogezen. De wijnen worden veelal genoemd naar de druivensoorten waarvan ze zijn gemaakt,. Pinot Blanc is een relatief lichte wijn die aromatisch en licht kruidig is. Pinot Gris daarentegen levert wijnen op die zeer vol en rijk van smaak zijn. Riesling is een drogere wijn met een minerale ondertoon. Een zeer aromatische wijn met een licht kruidige smaak komt van de Gewurztraminer. Tot slot produceert de Sylvaner full-bodied wijnen die licht aromatisch zijn met een vleugje aarde en rook, en subtiele smaken van fruit hebben.

Drinkzz heeft Elzaswijnen van twee wijnhuizen in de selectie, namelijk La Cave du Vieil Armand en Bott FrèresSpeciaal voor het aspergeseizoen biedt Drinkzz een pakket met Elzaswijnen aan van het wijnhuis Bott Frères, bestaande uit vier wijnen van de collectie Tradition: Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris en Gewurztraminer. Ook de overige wijnen uit de collectie Tradition van Bott Frères zijn uitstekende keuzes. De collectie Réserve Personelle en Grand Cru van Bott Frères absolute zijn van een hoger niveau, en absolute aanraders. Ook het wijnhuis La Cave du Vieil Armand biedt verschillende collecties aan: de gewoonweg lekkere Elzaswijnen Tradition, de afkomstig van kwaliteitswijngaarden Grand Cru Ollwiller en Grand Cru Château Ollwiller.

Enjoy your Drinkzz!