Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Exclusieve wijnen

Exclusieve wijn

Met exclusief bedoelen we: Chic, bijzonder of speciaal. Dit zijn de bijzondere wijnen. Wijn die bijzondere eigenschappen heeft dus. Dit zijn speciale wijnen die je niet dagelijks tegenkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Barolo’s uit een bijzonder jaar, een bijzondere Vintage Champagne of een grand cru uit de Elzas. Al deze wijn importeren wij rechtstreeks van de wijnmaker. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Exclusieve wijnen

We noemen een wijn exclusief als de oplage beperkt is of de vraag groter dan het aanbod. Dit kan komen doordat de wijn van een bepaalde wijngaard komt die uitzonderlijke omstandigheden heeft, dat er restricties gelden voor het aantal hectoliter dat per hectare geproduceerd wordt of door de status van een bepaald wijn-chateau. In de regel kun je stellen dat Exclusieve wijnen nooit slecht zijn. Deze wijnen worden met zo veel zorg gemaakt dat de kwaliteit altijd goed zal zijn. Toch wil dit niet zeggen dat een exclusieve wijn altijd lekker is. Juist de concentratie en kracht van deze exclusieve wijnen zal sommige wijndrinkers tegenstaan. Het zijn speciale wijnen, voor een speciaal moment.

Dure wijn

Vaak zijn exclusieve wijnen ook dure wijnen. Dit heeft te maken met de kosten van de wijnmaker en de beperkte aanbod van zijn product. Exclusieve wijngaarden zijn soms wel 50 keer zo duur als een reguliere wijngaard. Het oogsten wordt vaak met de hand gedaan en exclusieve wijnen rijpen vaak in houten vaten. Dit samen maakt dat exclusieve wijnen nooit goedkoop zijn.

Een andere exclusieve wijn is Vintage Port. Hier van komen elk jaar maar een beperkt aantal flessen op de markt.

Grand cru wijnen

Cru is het Franse woord voor “wijngaard, of groep wijngaarden, met uitzonderlijke eigenschappen. Een grand cru betekent dus “grote wijngaard”. De aanwijzing hiervan is in elke Franse streek net anders. Zo zijn er in Chablis 6 wijngaarden op één helling aangewezen als Grand Cru. In de Bourgogne hebben bepaalde wijngaarden de Grand Cru status en in de Elzas hebben berghellingen de uitzonderlijke omstandigheden om zichzelf Grand Cru te mogen noemen. In Italië spreken ze niet echt van Cru’s, maar van Sottazone's. Een ding heeft alle grand cru wijn gemeen: de bewaarpotentie. Deze speciale wijnen kun je vaak decennialang bewaren.

Naast Grand Cru’s zijn er ook Premier cru's. De omstandigheden van deze wijngaarden zijn niet grand cru waardig, maar zijn wel bijzonder.

Exclusieve wijn kopen

Bent u een liefhebber van rode of witte exclusieve wijn, bent u op zoek naar een speciale dure wijn voor bij een bijzonder diner? U bent op het juiste adres. Al onze wijnen worden vanaf een besteding van €50,- gratis verzonden. De exclusieve wijnen worden met zorg verpakt en netjes bezorgd.