Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Champagne

Champagne, wie kent het niet, is een schuimwijn uit de Champagne streek waarbij er tweede vergisting op fles heeft plaatsgevonden, waardoor er koolzuur in de wijn zit. Gestructureerde en bijzonder smaakvolle mousserende wijnen, een feest op zich!  

 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Champagne, en wijn volgens de methode champegnoise of methode tradionel, is een wijn, waarbij er tweede vergisting op fles heeft plaatsgevonden, waardoor er koolzuur in de wijn zit.

Na het zachtjes persen van de druiven vergist het sap in houten vaten of roestvrijstalen tanks gedurende twee a drie weken. Aan deze stille wijn wordt vervolgens gist en suiker toegevoegd, waarna de wijnen gebotteld worden en afgesloten door een kroonkurk. Hierna gaan de flessen naar de vaak grote uit leisteen gehakte kelders. De wijn gaat opnieuw gisten, waarbij suiker omgezet wordt in alcohol en koolzuur, maar dit koolzuur kan nergens heen en wordt opgenomen in de wijn. Dit zorgt voor de bubbels in de champagne. Wanneer het gist uitgewerkt is, vormt dit een bezinksel in de fles. Om deze te verwijderen, worden de flessen op zijn kop in een pupitre gezet, en elke dag een slagje gedraaid. Hierdoor zakt het bezinksel naar de hals. De hals wordt vervolgens door een bad met stikstof gehaald, waardoor het bevriest. Wanneer de kroonkurk wordt verwijderd, spuit onder druk deze bevroren gist uit de fles. Het verlies van de fles wordt aangevuld met een mengsel van rietsuiker en oude champagne. De hoeveelheid suiker in deze Liqueur d’Expédition, de zogenaamde dosage, bepaald het smaaktype. Van strak droog tot zoet, van brut nature tot doux. Hierna komt de kruk op de fles, samen met het metalen muselet, om de kruk op zijn plek te houden tijdens vervoer.

Champage mag gemaakt worden van drie verschillende druiven. Chardonnay geeft frisheid, elegantie en is verfijnd. Pinot noir voelt zich thuis op de krijtbodem en geeft body, kracht, aroma’s en rood fruit. Pinot meunier is een minder bekende blendpartner. Hij heeft een wat bloemig karakter en maakt dat de wijn zich sneller ontwikkelt.

Soorten Champagne

  • Blanc de blancs Champage wordt gemaakt van 100% Chardonnay. Dit zijn frisse, verfijnde Champagnes hebben een mooie mineraliteit. Ze zijn puur en elegant.
  • Rosé champagne mag gemaakt worden door rode en witte wijn te mengen. Dit mag alleen in Champagne! Ze zijn aantrekkelijk, met een zachte frisheid, vol rood fruit.
  • Millésimé champagne of Vintage champagne is een Champagne uit één goed jaar. Dit zijn de beste Champagnes van een huis, en komen alleen in de smaak bruut op de markt. Ze zijn altijd minstens drie jaar gelagerd en goed geschikt voor opleg.
  • Brut. Het grootste gedeelte van Champagnes is Brut. Een droge Champagne, met weinig suiker. Vaak een klassieke blend van de drie toegestane druifsoorten 

Champagne kopen

Wil je Champagne kopen voor je Champagne party? Bij Drinkzz ben je aan het goede adres. Wij hebben een mooie collectie aan Champagnes in verschillende prijsklassen. Zoek je voor een verjaardag Champagne? Een bijzonder jaargang of toegankelijke Champagne? Gemakkelijk te bestellen en snel in huis.   

Champagne bestellen

Bij Drinkzz kun je eenvoudig in een paar klikken Champagne bestellen. Zeker niet alleen voor met oud en nieuw, Champagne is een gastronomisch wonder, met zo ongeveer elk gerecht eenvoudig te combineren.

Bijzondere Champagne

Wat maakt dat champagne duur is, is de ideale ligging van champagne, erg noordelijk gelegen, zorgt voor een karakteristieke smaak van de druiven. Het klimaat is mild en constant door de invloed van de Atlantische oceaan. De arme krijtbodem slaat de overdag opgevangen warmte op, en geeft deze ’s nachts af, waardoor de druiven voldoende rijpheid krijgen.

De Romeinen hebben steengroeven afgegraven, welke nu de ideale omstandigheden geven als kelder. Hiervan zijn meer dan 200 kilometer onder de Champagnestreek te vinden. Hier rijpen de champagnes voor 15 maanden, op hun gistbezinksel, waardoor ze hun typische subtiele gistsmaken krijgen die aan brioche doet denken.

De ideale mengeling van de jonge wijnen, samengevoegd met soms oudere wijnen vormt samen de ideale cuvée, die - ondanks de wisselende weersomstandigheden elk jaar - een bepaalde huisstijl oplevert.

Champagne is een van de weinige wijnstreken waarbij de vraag groter is dan het aanbod, wat aan de prijs te merken is.