Proosten vind ik wel een gezellige handeling. Of het nu de glazen heffen is, of de glazen tegen elkaar laten klinken, het heeft iets gezelligs. Dat heeft deels te maken dat in die glazen vaak een alcoholische versnapering zit, het liefst wijn – ik zie zelden mensen met een kop koffie proosten – en laat wijn nou net mijn favoriete vocht zijn.

CheersProost komt van het Latijnse “Prosit”, wat iets van “op goede bekomst” of “op goede gezondheid” betekent. In het Frans zeggen we: Santé! (gezondheid). Iemand een goede gezondheid wensen vind ik een joviale geste.

Over het ontstaan van deze gewoonte gaan wilde verhalen rond. Zo zouden vijandige ridders in de middeleeuwen proosten tijdens vredesbesprekingen. Tijdens dit krachtig proosten, want dat konden ze wel, kwam altijd wel wat drank van de ene kelk in de andere. Zo wisten deze ridders zeker dat ze niet vergiftigd werden.

Nu ben ik zelden bang dat degene met wie ik proost de intentie heeft me te vergiftigen. Ik vind proosten gewoon sfeervol. Of het nu proosten is op een behaald resultaat, op het begin van een diner of gewoon zo maar, het werkt sfeer verhogend.

Overal ter wereld wordt geproost, maar overal weer net anders. In Sri Lanka bijvoorbeeld, waar ik afgelopen zomer was, werd voor elke slok geproost, en mocht er ook pas gedronken worden als er geproost was. Nederlanders staren elkaar graag aan tijdens het proosten, omdat ze vrezen voor zeven jaar slechte geslachtsgemeenschap.

Ik proost graag hard en uitbundig en heb al meerdere van mijn mooie wijnglazen in mijn enthousiasme kapot geproost. Op dit moment staat er een rijpe Barbera d'Alba op me te wachten om mee te proosten..

Proost Drinkzz

Waar proost u het liefst mee? Met wie en op welke gelegenheid?

Laat het me weten!

Veel klinkende glazen gewenst! 

Liefs,

Jan Augustijn