Wijn proeven; de juiste wijnglazen

U heeft het in een restaurant vaak al eens gezien; rode wijn en witte wijn worden in een ander glas geserveerd. Waarom is dit?

Laten we een stapje teruggaan en uitleggen wat een wijnglas precies is. Een wijnglas is een glas dat speciaal ontworpen is om wijn uit te drinken. Het bestaat uit een voet, een steel en een kelk. De steel dient om het glas aan vast te houden zodat de wijn niet onnodig verwarmt wordt door je handen. Bovendien voorkomt het vasthouden aan de steel dat de kelk van het glas vet wordt. Wel zo netjes dus.

Wijnglazen zijn ontworpen om de consument de wijn zo goed mogelijk te laten proeven. In de basis wordt hier uitgegaan van drie typen glazen:

Witte wijnglazen (ook geschikt voor Rosé): een glas met een kelk die redelijk smal is, met een relatief kleine opening. Doordat het glas klein is warmt de wijn in het glas minder snel op. Bovendien houdt de kleine opening de aroma’s in het glas.

witte wijn glazen

Rode wijnglazen: een glas met een bredere kelk, met een grotere opening. Hierdoor heeft de wijn veel contact met zuurstof, waardoor de wijn goed kan ademen. Door de grootte van het glas is het ook eenvoudiger om het glas te walsen. Hierdoor komen de rijke aroma’s van de wijn goed los.

Rode wijn glas

Champagneglazen: Champagne en andere mousserende wijnen worden geschonken in glazen met een smalle, hoge kelk met een smalle opening. Hierdoor slaat de mousse niet dood door het contact met zuurstof en heeft elk belletje de kans om zicht langzaam omhoog te werken. Champagne hoeft niet gewalst te worden in het glas. Bijzondere Champagnes kunt u beter schenken in een wat breder champagneglas, waar de aroma’s beter in uit komen.

Mousserende wijn glazen

Dessertwijnglazen: van dessertwijnen wordt in de regel minder ingeschonken, daarom volstaat een klein glas. Dit glas heeft een smalle kelk en opening om de rijke aroma’s op te vangen.

Wijnglazen voor liefhebbers

Voor echte liefhebbers zijn vier soorten wijnglazen nog niet genoeg. Goed glaswerk kan een wijn laten opleven en perfect uit laten komen. Hierbij kijk je niet naar de kleur van de wijn, maar het type wijn. Sangiovese en Riesling worden bijvoorbeeld uit het zelfde glas gedronken. Gekeken wordt naar de aromatische intensiteit van de wijn en de verhouding tussen zoet en zuur. Een complexe houtgerijpte Bourgognewijn wordt het best geschonken in een breed glas, waar het oppervlak met het de lucht groot. In dit glas blijven alle aroma’s het best hangen. Een rijke Bordeaux wordt beter geschonken in een glas met een smallere opening en minder contact met zuurstof. De alcohol zal de aanwezige aroma’s dan minder overheersen en de wijn zal verfijnder geurend zijn.

Een ander effect dat het glaswerk heeft op de beleving van de wijn is de plek waarop de wijn wordt ontvangen in de mond. Bij een sterk taps toelopend glas wordt de wijn in een relatief dunne straal op de tong ontvangen, met als gevolg dat vooral het zoete op het puntje van de tong en het bitter op het midden van de tong waargenomen zullen worden. Een breed glas zal een breder oppervlak van de tong doen bereiken, waardoor meer smaakreceptoren bereikt worden. De zuren zullen beter geproefd worden.

Daarnaast bepaald de vorm van het glas de afstand tussen de neus en de wijn, waardoor en meer of minder aroma’s de neusholte met geurreceptoren kunnen bereiken via de neus.

Bovenstaand klink wellicht wat overdreven, maar goed glaswerk maakt écht het verschil bij mooie wijnen. Probeer maar eens één wijn uit totaal verschillende glazen te proeven, u zult merken dat de zelfde wijn anders zal smaken!

Wijnglazen tips

Afsluitend nog wat tips betreft wijnglazen die wat algemener van aard zijn. Om wijn goed te kunnen proeven is het belangrijk dat het glaswerk schoon is en neutraal ruikt. Ook glazen die schoon lijken kunnen soms muf ruiken, vooral als ze lang in de kast hebben gestaan. Was de wijnglazen af met lauwwarm water met weinig tot geen afwasmiddel. Poets de glazen vervolgens op met een schone doek. Schenk niet te veel wijn in de wijnglazen, dat bemoeilijkt het proeven en beïnvloed de temperatuur van de te proeven wijn.