Afgelopen week waren we in de zuidelijke Rhône om onze producent Jean Christophe Gely van wijnhuis Champ long op te zoeken. Om het nieuwe jaargang van zijn wijnen te proeven, maar ook bij te kletsen.

Terwijl we op het terrein van het wijnhuis de nieuwe betonnen cuves bekijken die de wijnen vanaf de volgende oogst meer elegantie moet geven, trekt er over de smalle weg waaraan het wijnhuis gelegen is de jaarlijkse trek van nomaden de beste grasvlakten voor hun vee; schapen, geiten en koeien. Alsof de tijd stil gestaan heeft. Jean Christophe biedt de mannen wat flessen witte wijn aan, welke ze gulzig leegdrinken. Om vervolgens op rustig tempo hun reis voort te zetten.

Hier in het warme zuiden van Frankrijk is het leven goed. De wijngaarden van Champ Long behoren tot de “Cotes du Rhône” maar waar het wijntourisme in steden als Chateauneuf du Pape hoogtijd viert, is het in de schaduw van de Ventoux aangenaam rustig. De frisse wind van deze berg houdt niet enkel het hoofd van de wijnmaker koel, het geeft ook frisheid aan de druiven.

Met Jean Christophe spreek ik over zijn wijnen, over wijn maken en over eten. Champ long is een familiebedrijf. De grond is al vanaf 1820 in het bezit van de Gely familie en het wijnhuis is in 1964 opgericht. Momenteel neemt Jean Christophe het stokje over van zijn vader.

Wat deed je besluiten in de wijn te gaan werken?

                    “Ik ben tussen de wijnranken opgegroeid. Het is net als met skieen als je in de bergen bent geboren, het gaat vanzelf. Ik reed al mee op de tractor op de knie van mijn grootvader toen ik 4 jaar oud was. Toen ik 14 was begon ik wijn te proeven en het te waarderen, toen werd het een passie. Vanaf toen “werk” ik niet in de wijn, het is een hobby. Een hobby die ik het hele jaar uitoefen.”

Wat maakt jouw wijnen zo speciaal?

                “Mijn wijngaarden bevinden zich in een zuidelijke zonnige regio, maar op de hellingen van de Mont Ventoux met een goede hoogte Hierdoor zijn de wijnen rond en krachtig zoals een Zuidelijke wijn moet zijn, maar met een lekkere frisheid en zuurgraad dankzij de verkoelende wind van de Mont Ventoux. Dit geeft wijnen die mooi gebalanceerd zijn.”


Wat zijn eigenschappen van een goede wijnmaker?

                 “Voor je een goede WIJNmaker bent, moet je eerst een goede “WIJNSTOK-maker” zijn. Je moet luisteren naar je terroir en je druiven. Pas als je je druiven begrijpt weet je welke wijn je met je druiven kan maken. Bovendien moet je erg geduldig zijn. Het maken van een goede wijn duurt maanden.”

 Hoe onderscheid je jezelf van andere wijnmakers? Wat is je stijl?

                “Ik hou van frisheid, fruit, verfijning. Ik ben altijd op zoek naar balans en verfijning, niet altijd naar de krachtige stijl van de zuidelijke Rhône. In stijl ben ik meer Bourgondisch. Mijn moeders familie komt uit de Bourgogne, dat zou een verklaring kunnen zijn.”  

 Wat is je grootste zorg als wijnmaker?

                 “Het moeilijkste om mee om te gaan zijn de grillen van de natuur, het weer in het bijzonder. Er is niets zo frustrerend als een storm die twee dagen voor de oogst de druiven aan tast.

 Wat is jouw favoriete wijn?

                  Het liefst drink ik witte wijn, vooral witte Bourgogne. Van mijn eigen wijnen is “les Gressannes” (eikgerijpte witte wijn, blend Grenache en Rousanne red.) mijn favoriet.

Wat is dé beste wijn-spijs combi met uw wijnen?

                 “Ik vind “les Gressannes” heerlijk met Sushi of alpenkaas als Comté, Beaufort en Gruyère.

 Wat zorgt voor het prijsverschil tussen de entry level en de top-cuvees?

                      “Ten eerste; de opbrengsten. De “goedkopere” wijnen komen van jonge wijngaarden met veel een hoog rendement, de top-wijnen komen van oude wijnstokken die veel minder druiven produceren, maar wát ze produceren is geconcentreerder van smaak.

            Daarnaast is het opvoeden van de wijn duur. Het 18 maanden opvoeden van een wijn in dure eiken vaten is veel duurder dan het produceren van een wijn die na drie maanden na de oogst al gebotteld kan worden.

Zelf de wijnen van Champ-long proberen? Probeer ze hier!

Nomaden zuid frankrijk

 Onderweg naar Jean Christophe worden we opgehouden door de groep nomaden

Nomaden zuid frankrijk

Aangekomen op het wijnhuis

Nomaden

De nomaden doen zich te goed aan de door Jean Christophe gegeven wijnen

Jean Christophe Gely

Jean Christophe Gely, wijnmaker van Domaine Champ Long

Proeven Champ Long

Het proeven van het nieuwe oogstjaar