Het was zomer 2011. Ik was 22 en zat op een terras in Leiden. Van wijn wist ik weinig. Ik wist wat het was, ik wist wat ik lekker vond, daar hield het wel bij op. Om indruk te maken op haar die later mijn vriendin werd bestelde ik een fles wijn. Die fles veranderde – letterlijk – mijn leven.

 Wat was dat lekker! Veel sappig fruit, stuivend fris, met een opwindend zuurtje. En dat voor een – voor een jongeman-  erg betaalbare prijs.

 Mijn interesse was gewekt, en heeft me niet meer losgelaten. Een paar maanden later zat ik in een geleende cabrio vier weken lang in het zuiden van Europa, om wijngaarden in Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië te bezoeken.

 En om de wijnmaker van de wijn van het terras in Leiden een bezoek te brengen natuurlijk. In het zuidwesten van Frankrijk, de Côtes de Gascogne heeft die producent haar wijngaarden.

We kwamen aan in de vroege ochtend, de dauw hing nog tussen de wijngaarden. Op het wijnhuis troffen we niet de wijnmaakster, maar haar moeder. Vader deed dit normaal, maar hij was ziek, dus moeder wilde ons graag haar wijnen laten proeven.

 Moeder, een vrouw op leeftijd, liet ons alle wijnen uit de collectie uitvoerig en uitbundig proeven. Ook de verzameling van 15 verschillende Armagnac’s mocht hierbij niet ontbreken. Een spittoon kwam niet voor in haar vocabulaire, want dat was zonde van de wijn.

Bottle of cuvee elisabeth

 Hartelijk stond Mevrouw Morel ons uit te zwaaien toen we het grindpad uitreden met een mooie voorraad wijn. Om vervolgens rechtstreeks de wijngaard op te rijden om met een baguette Chêvre bij te komen van deze overdadige proeverij.

 

 Op dat moment kon ik niet vermoeden dat ik mijn liefde voor wijn verder zou ontwikkelen, laat staan dat ik er mijn werk van zou maken.

 Afgelopen voorjaar kwam ik, puur toevallig, precies deze producent tegen
op een grote beurs in Duitsland. Hoewel ik in de afgelopen jaren vele duizenden wijnen heb mogen proeven; herkende ik de wijn meteen weer.

 De deal was snel beslecht, en vanaf nu kunt u ook genieten van mijn allereerste liefde: een wijn die het wijnkenner en wijndrinker eens doen zijn.

 

 Ik hoop dat u er ook zo verliefd op (/ van) wordt!

 Liefs,

 Jan Augustijn