De zorgen van Italiaanse olijfboeren

Wellicht heeft u gemerkt dat de prijs van goede Italiaanse olijfolie de laatste jaren behoorlijk gestegen is. Dit heeft onder meer te maken met het oogstjaar van 2015, toen ruim een miljoen olijfbomen gerooid werden door een virus afkomstig uit Zuid-Amerika, die olijfbomen onherstelbaar beschadigden. Knoestige olijfbomen van soms wel 200 jaar oud moesten het veld ruimen. Erg pijnlijk voor de producent; het duurt gemiddeld 15 jaar tot een boom weer de zelfde productie heeft. Daar kwam nog bij dat olijfvliegen een plaag vormden die zorgde voor olijven die onrijp uit de bomen vielen.

olijvengaard

Puglia werd het ergst getroffen. Dit gebied in de hak van Italië staat bekend om haar olie van topkwaliteit. Doordat de opbrengt flink teruggelopen is en de productiekosten fors zijn gestegen, zal u als consument dat vooral in de portemonnee voelen.

Grote aanbieders van olijfolie versnijden hun Italiaanse olie met minderwaardige Spaanse of Griekse olie, hetgeen hun olie minder karaktervol maakt. Wij doen dit niet. Wij steunen onze olijfboeren ook in mindere tijden, door hun producten ook nu af te nemen. Alleen zo zijn wij in de toekomst ook in staat olijfolie van top kwaliteit aan te kunnen bieden en is de toekomst van de olijfboeren nét een beetje veiliger gesteld.

productie van olijfolie

Proef zelf het verschil; onze Rasciatano olijfolie. Gemaakt van 100% Coratina olijven, een inheemse olijven ras uit Puglia. Een rustieke olijfolie met fruitige aroma’s en een fijne licht bittere pittigheid. De olie is gemaakt van olijvenbomen van wel 200 jaar oud. De olijven worden binnen 24 uur na de oogst koud geperst. Dat maakt dit een olijfolie van top-kwaliteit. 

Flessen olie