Canal Grando Prosecco

Prosecco

De naam Prosecco komt oorspronkelijk van de gelijknamige druif; de Prosecco druif. Dit hield in dat voorheen elke schuimwijn de naam Prosecco mocht dragen, met een enorm overaanbod van matige Prosecco als gevolg. Vanaf 2009 heet de Prosecco druif Glera, en is het Prosecco gebied – in het noordoosten van Italië -  beschermd en de kwaliteit sterk verbeterd.

De meeste Prosecco wordt gemaakt volgens de Charmat methode. Aan wijn in afgesloten roestvrij stalen tanks wordt gist en suiker toegevoegd. De wijn gaat opnieuw vergisten, waarbij koolzuur vrijkomt. Deze koolzuur lost op in de wijn, waardoor bubbeltjes ontstaan.

De periode waarin de wijn de kans krijgt om bubbels te ontwikkelen bepaald zijn naam. Een Prosecco met minder schuim en eigenlijk ook wat minder smaak is de Frizzante Prosecco. Deze wordt vaak afgesloten met een schroefdop of een kurk met een touwtje. Een Spumante Prosecco heeft langer gerijpt en heeft daarom meer “mousse” en een volwassenere smaak.

Door deze snelle methode is een Prosecco altijd fris en fruitig, met een zacht karakter.

 

Cava Rondel Brut

Cava

Dit is anders met Cava. Cava wordt op de zelfde manier gemaakt als Champagne, via de methode traditionelle. Hierbij
vindt tweede vergisting plaats in de fles. Cava wordt geproduceerd in Spanje, het grootste deel in de omgeving van
Barcelona.

Hoewel Cava op de zelfde manier wordt gemaakt als Champagne, smaakt Cava anders. Dit komt omdat de druiven in
het zonnige Spanje meer kans krijgen om optimaal te rijpen. Cava is daarom zachter en fruitiger dan Champagne, maar
rijker en complexer dan Prosecco.

 

 

 

 

Verschillen tussen Cava en Prosecco 

Goed, wat zijn nu concreet de verschillen tussen Cava en Prosecco?

 

Cava

Prosecco

Land van herkomst

Spanje

Italië

Druif

Macabeo, Parellada, Xarel-lo

Glera

Smaakprofiel

Wat complex, rijk van smaak

Fris, fruitig, toegankelijk

Methode

Methode Traditionelle

Meestal Methode Charmat

Rijpingsperiode

Minstens 9 maanden

1 á 2 maanden


Samenvattend is Prosecco frisser dan Cava en is Cava wat complexer. Het hangt van uw smaakvoorkeur af wat u het lekkerst vindt!

Proost!

Jan Augstijn – Jan@drinkzz.nl
Team Drinkzz