Wijn proeven; de juiste temperatuur

Helaas wordt veel wijn gedronken op een temperatuur waarop de wijn zich niet van zijn beste kant laat zien. Niets kan het drinkgenot van een wijn zo beïnvloeden als de temperatuur. Een verkeerde temperatuur zal een wijn compleet veranderen in de negatieve zin. In de regel drinken veel mensen rode wijn te warm en witte wijn te koud. Zonde! Een rode wijn wordt onnodig log wanneer u hem te warm serveert en een witte wijn verliest zijn opwekkende aroma’s wanneer hij te koel gedronken wordt. Onder de 6 graden Celsius verkoelt de wijn de mond dermate dat proeven bijna onmogelijk wordt.

Als stelregel houden veel mensen koelkast temperatuur voor wit en “kamertemperatuur” voor rood aan. Deze kamertemperatuur stamt echter uit eind 19e eeuw, toen het in de meeste huizen nauwelijks boven de 17 graden uit kwam. Tegenwoordig worden huizen veel warmer gestookt, 22 graden is geen uitzondering. Wanneer we spreken van kamertemperatuur bedoelen we eigenlijk nog steeds die 18 graden als bovengrens. Daar boven verliest een rode wijn zijn frisheid.

Bij de serveertemperatuur kijken we naar het aantal vluchtige stoffen die onze reukzin op kan nemen. De wijn wordt idealiter geserveerd op de temperatuur dat hij zo veel mogelijk vluchtige aromatische stoffen loslaat. Hoe hoger het molecuulgewicht, hoe hoger ook de serveertemperatuur moet zijn.

gekoelde flessen

Serveertemperatuur wijn

Wat is dan de juiste temperatuur om wijn te serveren? Dat hangt af van vele factoren, zoals druif, streek en zelfs gelegenheid. Opvallend genoeg ligt de serveertemperatuur van een rijke witte wijn dicht bij die van een fruitige rode wijn.

Jonge of straffe tannines hebben baat bij iets meer warmte. Dit verklaart waarom een stevige Bordeaux het “warmst” geserveerd wordt. Wanneer een tanninerijke wijn te koud gedronken wordt nemen deze harde tannines de wijn snel over.

Frisse witte wijnen waarbij de nadruk ligt op frisse zuren worden het koelst geserveerd, op rond 6 graden. Alle andere wijnen kun je beter iets warmer serveren.

Een overzicht van ideale serveertemperaturen;

Wijn temperatuur

 • 6-8 graden; aromatische frisse witte wijnen zoals Prosecco, wijn uit de Elzas, witte Loire en Albariño. De meeste zoete wijnen kunnen ook op deze temperatuur geschonken worden
 • 8-10 graden; mineralige, delicate wijnen. Chablis, non vintage Champagne, Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling en Duits en Oostenrijks wit.
 • 10-12 graden; complexe witte wijnen; eikgerijpte Chenin Blanc, goede Bourgogne en de beste Chablis. Ook Beaujolais nouveau, rode Valpolicella, fruitige port en rood uit de Loire kan op deze temperatuur geserveerd worden.
 • 12-14 graden; rode gemeentewijnen uit de Rhône, Chianti en Beaujolais.
 • 14-16 graden; Pinot noir, goede Chianti, Sangiovese, Chileense wijnen en rode Bordeaux.
 • 16-18 graden; Goede Bordeaux, de beste Rhône deelgebieden, stevige Portugese wijnen, krachtig Spaans en Barolo

U vindt de juiste serveertemperatuur ook op de productsheets die bij de wijnen geleverd worden wanneer u een wijn bestelt.

Zoals te zien is in bovenstaand overzicht luistert de temperatuur van wijn best nauw. Het brengen op de wijn op de juiste temperatuur is echter niet zo lastig als het lijkt.

 • 6-8 graden; rechtstreeks uit de koelkast te serveren
 • 8-10 graden; een half uur voor serveren uit de koelkast
 • 10-12 graden; een uur voor serveren uit de koelkast
 • 12-14 graden; 1,5 uur terugkoelen in de koelkast
 • 14-16 graden; een uur in de koelkast
 • 16-18 graden; een half uur in de koelkast

wijnkoeler bij zwembad

Bij zomerse omstandigheden is het verstandig de wijn wat verder terug te koelen in bijvoorbeeld een ijsemmer. Al zal de wijn aanvankelijk wat te koud zijn, de vloeistof zal snel opwarmen. Een te koud geserveerde wijn is eenvoudig met behulp van de handpalmen op te warmen. Daarom is het raadzaam een wijn nét iets kouder te serveren. In het glas zal de wijn nog iets opwarmen.

Doe nooit ijsklontjes in je wijn! Een absolute zonde! De wijnmaker werkt het hele jaar heel hard om de wijn zo geconcentreerd mogelijk te maken. Het smeltende ijswater zal de wijn onnodig verdunnen. 

Het is interessant om wijnen op verschillende temperaturen te proeven. De zelfde wijn zal op een andere temperatuur anders smaken.

Het serveren op de juiste temperatuur is de kleine moeite waard.

Proost!

Jan Augustijn