De prominente wijnhandelaar Rudy Kurniawan is in hoger beroep opnieuw veroordeeld voor 10 jaar in het gevang door de ‘Manhattan Federal Court’. Hij werd gearresteerd op 8 maart 2012 en aangeklaagd voor het verkopen van zogenaamd zeer exclusieve, zeldzame wijnen en het frauduleus verkrijgen van een lening ter waarde 3 miljoen dollar .

Kurniawan begon met het kopen en verkopen van grote hoeveelheden zeldzame wijnen in het begin van de jaren 2000. Zijn affiniteit met wijnen uit de Bourgogne en in het bijzonder met Domaine de la Romanee-Conti zorgde ervoor dat hij ook bekend raakte onder de naam “Dr Conti”.

Van 2004 tot 2012 hield de 37-jarige Indonesiër zich systematisch bezig met het vervalsen van het product om deze vervolgens als dure, exclusieve wijn aan te bieden aan onder meer werelds meest beroemde handelshuizen, zoals Christie’s en Sotheby’s.

In 2007 werd Christie’s in Los Angeles gecontacteerd  door vertegenwoordigers van het wijnhuis Le Pin. Er werden namelijk diverse magnums uit 1982 Chateau Le Pin werden aangeboden terwijl deze niet bestond. Een foto van de flessen was voorafgaand reeds verschenen op de voorkant van de veilingcatalogus!

De rechter beschreef Kurniawan’s handelen als een ‘’gedurfde, grandioze, gewetenloze actie die bestemd was om te falen’’. Naast zijn gevangenis straf is hij tevens verbeurd verklaard voor 20 miljoen dollar en moet hij nog 28 miljoen restitutie betalen aan zijn slachtoffers. De inmiddels sterk vermagerde Kurniawan bood zijn excuses aan bij de rechtbank. 

Rudy Kurniawan - bron: Decanter 

Bron: Mercer, C. (2014), Wine fraudster Rudy Kurniawan sentenced to 10 years in prison. Geraadpleegd op 13 augustus 2014.