Wat is een complexe wijn?

In proefnotities van wijn wordt door “wijnkenners” vaak gesproken over de Complexiteit van een wijn. Het aroma van de wijn en/of de wijn zouden “complex” zijn. Wat is die complexiteit precies? Daar hoeven we niet complex over te doen!

Letterlijk betekent complex “ingewikkeld” of “moeilijk te snappen”. Dit is echter een te negatieve omschrijving. Een wijn is complex als hij veel smaken heeft; de smaak is veelzijdig. Elke slok is anders, de smaak blijft boeien. Verschillende smaaknuances volgen op elkaar, er valt veel te ontdekken in de wijn. Rijp fruit, aardse tonen, vanille, iets animaals, rozen, kersen, tabak leder en truffel, dat allemaal in één glas!

Complexe wijn is boeiend en verrassend. Complexe wijnen vragen om aandacht, om rust en om tijd. Deze wijnen bekoren ervaren wijndrinkers, maar schrikt iemand die minder vaak wijn drinkt misschien af. Juist deze veelheid aan smaken maakt deze wijnen soms lastiger te doorgronden, en daardoor te appreciëren.

Een wijn hoeft niet complex te zijn om lekker te zijn, integendeel! Er zijn tal van voorbeelden van wijnen die eenvoudig en (juist daardoor) erg lekker zijn. Toegankelijk, met een duidelijke fruitsmaak. Niet te moeilijk en heerlijk drinkbaar. Vaak zijn deze “makkelijke” wijnen nog een stuk voordeliger ook! Dit zijn ideale wijnen voor op een feestje of op het terras.

En tóch, als ik mag kiezen, kies ik voor een complexe wijn. Een wijn waar je aan kunt blijven snuffelen, waarin je steeds iets anders ontdekt. Een wijn waar je voorzichtig van nipt, een die blijft verrassen en verbazen.

glas wijn

Welke wijnen zijn complex?

De ene druif is de andere niet. Sommige druiven hebben van nature een grotere waaier aan aroma’s. Als deze druiven ook nog de kans krijgen volledig te rijpen, zijn ze in staat hun complexiteit volledig te etaleren. Zeker wanneer de opbrengt van de wijngaarden bewust laag wordt gehouden komt deze complexiteit goed tot zijn recht. Terroir heeft hier ook een grote invloed op. Bodemgesteldheid en microklimaat vertalen zich op een manier die lastig uit te leggen is. Het maakt de wijn “complex”.

Ook het ouderen van wijn in eiken vaten geeft de wijn meer complexiteit. De wijn ademt in deze vaten en neemt smaaknuances van het hout over zoals vanille en toast. Bij een goede wijn maskeert dit eik de smaak van de wijn niet maar vormt het een harmonisch geheel.

Bovendien is een oude wijn vaak complexer dan een jonge wijn. Tijdens het ouderen worden primaire fruitaroma’s omgezet in tertiaire aroma’s zoals leder, aardse tonen, koffie en chocolade.

Complexe wijnen:

“Eenvoudige wijnen”

Laat je niet intimideren door een complexe wijn, maar probeer er zo veel mogelijk van te genieten!

Proost,

 

Jan Augustijn