Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Rose wijnen

Rosé wijn

Wat is rose? Geen blend van rode wijn en witte wijn, maar een product op zich. Rose kan op verschillende manieren gemaakt worden. Je zou rosé kunnen zien als een soort lichte rode wijn. Rose wordt namelijk gemaakt van blauwe druiven. Rosé is licht roze van kleur. Deze kleur haalt de wijn van de schilletjes van de blauwe druiven. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Rose wijnen

Het verschil tussen rode wijn en rosé zit hem grotendeels in het schilcontact. Rose heeft, in tegenstelling tot rode wijn, een korte periode van schilcontact. Met schilcontact bedoel ik de periode dat de schilletjes van de druif in de stille wijn “drijven”. De lengte van dit schilcontact bepaald de uiteindelijke kleur en smaak van de Rosé. Bij een Provence rosé is deze periode vaak heel kort, waardoor de kleur van deze wijn erg licht is.

Lange tijd was rosé een restproduct van de productie van rode wijn. Om rode wijn meer kracht en kleur te geven werd gekozen om een deel van het sap tijdens de gisting weg te laten lopen. Wat in de tank blijft met de schilletjes rijpt door, het weggelopen sap is rosé. Vaak soepel en fruitig.

Een andere manier die gebruikt wordt om rosé te maken is directe persing. Hierbij worden de blauwe druiven direct geperst. Bij deze persing komt wat kleur uit de schil vrij.

De periode van schilcontact bepaald het smaakprofiel en smaak van de rosé. Ook de keuze van de druif speelt hier bij een belangrijke rol.

Grofweg maken we onderscheid in frisse rosé en stevigere rosé. De frisse, fruitige rosé zoals die bekend is uit de Provence en de wat krachtigere rosé, zoals de Tavel.

Beste rose

Wat voor u de beste rosé is, is afhankelijk van uw voorkeur, en hangt wellicht af van de gelegenheid. Op het terras in de zon is een frisse Provence rosé misschien de meest aangename keuze. Bij een maaltijd is een wat stevigere rose wellicht een goede keuze. Tavel bijvoorbeeld, volgens liefhebbers de beste rose van Frankrijk.

Wij hebben onder meer:

Bij ons kunt u eenvoudig online rosé kopen. Voor een concurrerende prijs, snel thuis bezorgd.