Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Grappa

Grappa

Grappa is geen grapje. Grappa is een Italiaanse gedistilleerde drank, hoog in alcohol. Het wordt gemaakt van de pitjes en schilletjes die overblijven van het maken van wijn. In andere landen wordt dit weggegooid, in Italië maken ze er deze lekkere sterke drank van. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Grappa Bianca

Bianca betekent “wit” in het Italiaans. Grappa Bianca is dus “witte grappa”, doorzichtig van kleur, omdat hij niet gerijpt heeft in eiken vaten. Grappa die wel in eiken vaten gerijpt hebben krijgen de naam "Aged Grappa", "Old Grappa" of "Grappa Riserva". Deze eikrijping kan tot jaren aan een stuk duren. De Grappa wordt hierdoor donkerder van kleur.

Wat is grappa?

Grappa is een sterk alcoholische drank die vervaardigd wordt van schillen en pitjes van druiven die overblijven nadat de druiven uitgeperst zijn voor wijn. Dit doen ze in noord Italië al eeuwen. De suikers die in de schillen en pitjes zit fermenteert; de suikers worden omgezet in alcohol. Dit wordt gedistilleerd. Dit proces kent u misschien nog van tijdens de scheikundelessen op de middelbare school. De vloeistof wordt voorzichtig verhit. Wanneer de temperatuur van 70 graden bereikt wordt, verdampt de alcohol. Dit geconcentreerde alcohol vormt de Grappa. Dit wordt gebotteld en heet “grappa Bianca”.  

Een grappa kan gemaakt worden met een blend van verschillende schillen van verschillende rassen, zelfs van een blend van druiven van meerdere wijnboeren. Grappa’s die gemaakt zijn door één wijnboer, van één druif zijn vaak uitgesprokener van smaak dan die van grote producenten. Toch is het niet zo dat als een producent goede wijn maakt, deze automatisch ook goede Grappa maakt. Als alle smaakstoffen uit de schil al opgenomen zijn in de wijn is er nauwelijks iets over voor de Grappa..

Er zijn meer dan honderd verschillende distilleerderijen welke grappa maken. Een bekende Nonino, die het grootste deel van zijn druiven opkoopt bij kleinere boeren. Zo kunnen zijn verschillende grappa maken, vaak vernoemd naar de streek waar de grappa vandaan komt of de druif die gebruikt is. 

Voorbeelden zijn:

Wanneer drink je grappa?

Grappa is een digestieve, grappa drinken doe je dus na het eten, om het eten beter te doen verteren. Als shotje, of bij of in de koffie. Italianen drinken Grappa het liefst ijskoud, maar voor de grappa is het beter wanneer je hem op 9-12 graden serveert. De smaak komt dan het best tot zijn recht. Daarnaast kun je verschillde grappa coctails maken met Grappa. 

Grappa kopen

Bij Drinkzz kunt u de beste grappa kopen. Eenvoudig te bestellen, snel en netjes verpakt bezorgd.