Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Whisky / Whiskey

Whiskey en Whisky, eigenlijk twee namen voor precies het zelfde product. In Schotland en Canada noemen ze het Whisky, in Ierland en Amerika noemen ze het Whiskey. Whiskey is gegist graanbeslag, dat gedestilleerd wordt en op eiken vaten rijpt. Het vershil tussen de verschillende whisky’s is de kwaliteit van de mout, de manier van destilleren, de kunde van de distillateur en de manier van en duur van de rijping. Er wordt onderscheid gemaakt in blended en single malt Whiskeys. Elke whiskey is net anders, genoeg te ontdekken!

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Wat is Whiskey?

Whiskey wordt gemaakt van graan, bijvoorbeeld  tarwe, rogge, gerst of mais. Dit graan wordt gemout. Mouten is het bevochtigen van het graan, waardoor het gaat kiemen. Dit wordt vervolgend weer gedroogd. Dit drogen kan op verschillende manieren, waarbij elke manier een andere smaak oplevert. Van het gedroogde graan wordt wort gemaakt, een graanbeslag dat rijk is aan suikers. Dit graanbeslag wordt vergist in grote washbacks tot een alcoholpercentage van 8%. Eigenlijk is het op dit moment bier.

Dit vergiste graanbeslag wordt in een distilleerketel verhit tot een graad of 80. Dit is het kookpunt van alcohol. Dit alcohol verdampt en wordt gekoeld en opgevangen. Deze alcohol wordt nogmaals gedistilleerd in een kleine potketel. Enkel het middenstuk van de distillatie, dus het is goed genoeg om whisky van te maken. De whisky rijpt vervolgens in eikenhouten vaten, naargelang de keuze van de keldermeester. Een whisky moet drie jaar gerijpt hebben, maar wordt soms tot wel 30 jaar gerijpt.

Verschillende Whiskeys

Er zijn verschillende soorten Whisky’s. Zo veel dat het wel een kleine uitleg behoeft.

Allereerst is er een verschil tussen Whisky en Whiskey. Whiskykomt uit Schotland of Canada, Whiskey komt uit Ierland of de Verenigde Staten.

Whiskey landen

Scotch whisky, of gewoon Scotch, is Whisky uit de bakermat van de Whisky; Schotland. In Schotland wordt zeker al vanaf 1400 Whisky gestookt. Alle Whisky uit Schotland mag Scotch genoemd worden, het zegt dus niets over de kwaliteit. Wel heeft Schotland alles mee om goede Whisky te maken; een goed klimaat - met zachte zomers en koude winters -, het puurste water uit eigen bronnen en de aanwezigheid van karakteristiek turf. In Schotland zijn veel kleine, authentieke distilleerderijen die op kleine schaal karaktervolle whisky’s stoken.  

Irish Whiskey komt uit Ierland. Ierse whiskey wordt gemaakt van haver, rogge en tarwe. In tegenstelling tot Scotch wordt Irish whiskey geen twee maar drie keer gedistilleerd en wordt de mout nooit geturfd. De Whiskey is dus over het algemeen wat minder rokerig en krachtiger.

USA Whiskey wordt geproduceerd in de staten Tennessee en Kentucky. Er zijn vele kleine benamingen voor whiskeys die hier vandaan komen:

  • Bourbon, komt altijd uit de USA en zegt iets over de grondstoffen. Om Whiskey Bourbon te noemen moet de Mash weemaal gedistilleerd worden, en moet de whisey minstens twee jaar rijpen in vaten die gebrand moeten zijn.
  • Straight bourbon wordt gemaakt van een mash bestaande uit minstens 51% maïs.
  • Kentucky Bourbon moet minstens een jaar en een dag in Kentucky hebben gerijpt.
  • Straight rye wordt gemaakt van een mash bestaande uit minstens 51% rogge.
  • Tennessee Whiskey is meestal Bourbon whiskey die vernoemd is naar de staat waar het gedistilleerd is. Een bekend voorbeeld is Jack Daniels.

Japanse Whisky. In de 19e eeuw kwamen Japanners naar Schotland, om hier het Whisky stoken onder de knie te krijgen. Nu, bijna een eeuw later, staat Japan bekend als een goede en betrouwbare producent van Whisky. Ze produceren nu niet enkel voor de thuismarkt, maar worden globaal verkocht. De omstandigheden zijn in Japan gunstig, en gelijkend op die in Schotland. Het water is er puur en het klimaat ideaal. Een voordeel van Japanse whisky tegenover Schotse whisky is het feit dat voor blends enkel zelfgestookte whisky’s komen, niet van andere producenten. Voor het graan is Japan wel deels aangewezen op de import.

Buiten bovenstaande landen wordt in andere landen ook Whisky gestookt. Dat mag namelijk in elk land. Voorbeelden zijn Nederland, België, India en Denemarken.

Soorten Whisky

Blended Whisky is, zoals de naam doet vermoeden, een Whisky die is samengesteld uit meerdere Whisky’s. Dat kunnen er twee zijn, maar ook veel meer. Ook is het toegestaan om Whisky’s van verschillende destilleerderijen en verschillende jaren te gebruiken. Het voordeel hier van is dat de blender een mooie, constante kwaliteit te verkrijgen, die elk jaar het zelfde smaakt.

Single malt Whisky is een whisky die uit een destilleerderij komt. Single malt Whisky’s worden geëtst, vaak met turf, waardoor ze een uitgesprokenere en rijkere smaak. Ook single malt Whisky’s mogen overal geproduceerd worden. Single malt wordt niet gemaakt uit een batch of een vat.

Een Single Barrel whisky komt daadwerkelijk uit één vat. Dit specifieke vat geeft een uitgesproken smaak aan de Whisky. Het eigen, unieke karakter is bewaard gebleven. Enkel de beste Whisky’s worden zo op de markt gebracht.

Whisky termen

In de wereld van de Whisky zijn nogal wat lastige termen te vinden, onder andere op de labels. We zullen hieronder de meest voorkomende termen bespreken.

Peated betekend geturft. Dit wil zeggen dat de gerst gedroogd wordt middels een met turf  gestookt vuur gedroogd. Dit turf geeft het graan een turfsmaak, hetgeen je terugvindt in de Whisky.

Mash is het Beslag. Het graanbeslag dus. Gemalen graan, waaraan water en gist toegevoegd wordt.

Wort is de vloeistof die de suikers bevat om in alcohol omgezet te worden. Wort wordt gemaakt van de Mash.

Middle cut: het middelste deel van de destilleer-sessie. Het enige bruikbare deel van de Whisky, ook wel het “hart” genoemd.

Fermentatie: Het vergisten van de wort, teneinde de suikers om te zetten in alcohol.  

Destillatie: het verhitten van het vergiste graanbeslag, waardoor de alcohol verdampt. Dit alcohol neemt smaak mee, wordt opgevangen en is de basis voor de latere Whisky.

Dram: De Schotse benaming voor een goed glas Whisky.

Cask Strengh: Gebotteld zonder verdund te zijn

Whisky kopen

Bij ons kunt u verschillende soorten Whisky kopen. Niet alleen de grote merken, maar ook exclusieve whisky’s. Eenvoudig te bestellen en met grote zorg naar u verzonden.