Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

De beste wijnen van oktober 

Oktober, de maand waar de zomer officieel eindigt en herfst overneemt. De klok wordt op de laatste zondag van de maand terug gezet op zomertijd, wat oktober de langste maand van het jaar maakt. Oktober staat ook bekend als een wijnmaand; deze hele maand wordt er geoogst. Om dit te vieren heeft de Drinkzz drie witte en drie rode wijnen die perfect zijn voor deze late-zomer-en-begin-herfst-periode!

Witte wijn Moldavie: Purcari Sauvignon Blanc

Deze witte wijn komt uit Moldavië. Moldavië heeft een relatief onbekende wijnbouw. Ze hebben de perfecte omstandigheden voor de teelt van wijn. Het zit namelijk op dezelfde hoogte als Bourgogne met hetzelfde effect van de Zwarte Zee. Deze sauvignon is fris en heeft de typische kenmerken van de sauvignon; gras, citroen en witte bloemen. Deze wijn is perfect bij lichte maaltijden zoals salades, vegetarische gerechten of geitenkaas. De ideale serveertemperatuur van deze witte wijn is ongeveer 8 graden. De Purcari Sauvignon Blanc uit Moldavie is het best jong te genieten.

Franse witte wijn: Champ Long Viognier

Deze witte wijn heeft de frisheid van de Purcari Sauvignon Blanc, met een complexer en rijker karakter. Deze Viognier wijn groeit op de steile heuvels van de berg de Ventoux in het gebied van de Zuidelijke Rhône in Frankrijk. De koele wind uit het heuvelachtige gebied geeft de druiven frisheid en laat ze langzaam gelijkmatige rijpen. Deze Franse witte wijn heeft aroma’s van perziken, exotisch fruit, en een zachte en frisse pallet, met mooi mineraliteit.  Een mooie witte wijn en een zeldzame vondst. Het beste te consumeren binnen een paar jaar na de oogst, kan goed enkele jaren bewaard worden. De Champ Long Viognier is perfect te serveren bij vis, sushi of Sint- jakobsschelpen.

Chablis: Gautheron Chablis

Chablis, misschien wel de beroemdste wijn ter wereld, en om een reden is de verse steenachtige mineraliteit die deze wijnen hebben ongeëvenaard. De Chardonnay-druif die gebruikt wordt in de Chablis wijn, geeft een unieke complexiteit. 2015 was een bijzonder warm jaar. Dit maakt de Chablis dit jaar meer rijp, open en makkelijkere te drinken in vergelijking met de andere wijnen. Deze Chablis is van een kleine wijnmaker en is nu klaar om te drinken. De Chablis is perfect te serveren met oesters en andere schaal- en schelpdieren. Beste te serveren rond ongeveer 10 graden.

Elzas: Bott Freres Pinot Noir

Deze rode wijn komt uit de regio Elzas uit Frankrijk. De delicate Pinot Noir druif is de enigste blauwe druif die is toegestaan in dit prachtige wijnbouw gebied. De druif rijpt heel langzaam. De rode wijn heeft een half jaar gerijpt in Frans eiken vaten waardoor de wijn een bite, een vanille smaak en wat diepte krijgt.  Deze - voor rood - lichte wijn is geweldig om te serveren met lichte gerechten, zoals carpaccio of bijvoorbeeld pasta met champignons. Gelieve deze wijn over een enkele jaren te dienen rond de 14 a 16 graden (Het beste te drinken na een half uurtje in de koelkast).

Oostenrijkse rode wijn: Norbert Bauer Blaufrankisch Gerichtsberg

Deze onbekende druif groeit meestal in dit gebied van Oostenrijk. Deze fruitige maar volwassen rode wijn is iets wat u waarschijnlijk niet elke dag drinkt. Geïntegreerde tannines, mooie lagen van rood en zwart fruit en een beetje van zuidelijke charme. Kruidig met warme tannines en een elegante structuur. Uiteraard een koel-klimaat-wijn, erg mager maar lekker. De Blaufrankisch Gerichtsberg is perfect te serveren bij herfst gerechten, zoals champignons of een rijke risotto.

Barbera dalba van Bric cenciurio

De Barbera druif groeit in het gebied van  Piemonte in Noord- Italië, naast Nebbiolo voor Barolo. Deze wijn is wel soepeler dan een Barolo. Deze fruitige solide wijn heeft het beste van beide werelden; het heeft de tannines, de houten invloeden en mondgevoel van een rijke wijn met de finesse, elegantie en vruchten van een goede wijn. Deze wijn kan worden opgeslagen voor 3-4 jaar. Het smaakt geweldig met rood vlees en kaas. Een perfecte wijn bij de Piedmonts keuken; pasta met truffels. Serveer op kamertempratuur.

Proost!

Bekijk onze recepten voor kooktips en inspiratie! 

 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.