Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Mosselen

Mosselen; heerlijk. Zacht vlezig, romig en zilt. Het is elk jaar weer een feest als het mosselseizoen ingeluid wordt. Doorgaans is dat ergens in juli. 2016 was erg vroeg, eind Juni waren er al Zeeuwse mosselen te verkrijgen. Sterker nog; het gehele jaar zijn er mosselen verkrijgbaar, vooral uit andere delen van Europa.

 De mossel is het meest voorkomende dier aan de kust. Het diertje dat zich tussen twee schelpen begeeft wordt vooral gekweekt. In Nederland gebeurt dit in de Waddenzee en de Oosterschelde, maar ook in Denemarken, Frankrijk en Spanje worden mosselen gekweekt. Meer over het kweken van mosselen leest u onder aan deze pagina.

 Wijn bij mosselen

 Wijn en mosselen vormen een onafscheidelijk stel. Wijn is niet alleen heerlijk om de mosselen in te koken, de juiste wijn zal je schaal mosselen echt goed doen.

 De perfecte wijn is afhankelijk van de bereiding van deze schaaldieren, maar over het algemeen kan het best gekozen worden voor een mineralige, elegante, niet te fruitige witte wijn. Deze passen het best bij het romige zilte karakter van de mossel.

 Onderstaand zal ik de beste wijn bij elk gerecht voorschrijven.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Wat zijn Mosselen?

 Mosselen zijn eetbare schelpdieren die aan rotskusten, waar ze onder invloed van de getijden vastgegroeid zitten aan de ondergrond, alwaar ze zich voeden met het plankton in het water. Mosselen komen wild voor, maar het overgrote deel (57 miljoen kilo in Nederland) wordt gekweekt.

 Mosselen komen vooral in de Atantische Oceaan en de Noordzee veelvuldig voor, en worden in vele landen gekweekt. Toch is Nederland de grootste leverancier van mosselen, en staan de Zeeuwse mosselen internationaal goed bekend.

Mosselen kweken

In het voorjaar scheiden mosselen tegelijkertijd miljoenen eitjes en zaadjes uit. Dit worden na een dag larven, die zich zo snel mogelijk proberen te hechten. Dit noemt men het mosselzaad. Dit mosselzaad wordt in de Waddenzee en Zuiderzee uitgezet, totdat ze een centimeter of 3 groot zijn. Dan worden ze naar een voedselrijkere plaats gebracht, bijvoorbeeld in de Oosterschelde. Hier verblijven de Mosselen tot ze 6 cm zijn, en klaar om geconsumeerd te worden.

Eerst gaan ze echter naar de enige mosselveiling van Nederland, in Yerseke. Hier worden de mosselen per opbod verkocht, mede afhankelijk van de vraag en het vleesgewicht van de mosselen. Elk jaar is zowel het vleespercentage als de prijs van de mosselen anders. Er is dus echt sprake van goede en slechte mosseljaren. Elk jaar zijn de mosselen op een ander tijdstip gereed voor consumptie. Na de veiling worden de mosselen door de kweker naar de handel gebracht, die hem een week tot rust laat komen in schoon zeewater. Daarna worden de mosselen nog een keer gespoeld en schoongemaakt. Vanuit het water van de handel gaan de mosselen binnen 24 uur naar de eindconsument.

 Soorten mosselen

Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten mosselen. De hier boven besproken soort is de Bodemcultuur. Deze heet zo omdat de mosselen hierbij op de bodem groot worden gebracht. De andere manier, welke ook in Frankrijk en Galicië, Spanje veel gebruikt wordt is de “hangcultuur”. Hierbij worden de mosselen in lange netten in de Oosterschelde opgehangen. Deze mosselen zijn 3 tot 4 weken eerder geschikt voor consumptie, zijn romiger en minder vervuild. Ze zijn ook een stuk schaarser, 2 tot 4% van alle mosselen zijn hangcultuur, en daarom ook wat prijziger.

Daarnaast worden mosselen opgedeeld in gewichtsklasse.

Van klein naar groot is dit:

  • Extra: 70 stuks in een kilo
  • Super: 60 tot 69 in een kilo
  • Imperial: 53 tot 59 in een kilo
  • Jumbo: 45 tot 52 in een kilo
  • Goudmerk: 38 tot 44 in een kilo

 De grootte zegt net altijd iets over de smaak. De een zwicht bij kleine smaakvolle mosselen, de ander houdt meer van grotere, vlezige mosselen.

Zeeuwse mosselen 

Zeeuwse mosselen genieten internationale faam. Toch zegt deze naam niet altijd iets. Zeeuwse mosselen hoeven namelijk niet eens uit Zeeland te komen. Als de oogst tegenvalt mogen de mosselen in de gehele Atlantische oceaan gevangen worden. Hierdoor waren de eerste Zeeuwse mosselen van dit jaar eigenlijk Duitse mosselen, die een week in Zeeland geacclimatiseerd hebben. Dit is echter niet altijd erg. Hierdoor krijg je kwalitatief stabiele mosselen, die elk jaar betaalbaar zijn. Een beetje raar is het natuurlijk wel. 

Verreweg de grootste afnemer van Zeeuwse mosselen zijn de Belgen, die hem graag natuur eten, met wat stokbrood, Nederlanders eten ze graag met een sausje en frieten. 

Mosselen giftig?

Af en toe worden mosselen en oesters met een te groot gehalte aan TTX, een neurotoxine, dus een gif, aangetroffen. Vaak reden voor dalende verkopen. Meestal onterecht. De kwaliteit wordt zeer vakkundig gemeten. Bij de laatste melding van vergiftigde mosselen moest iemand maar liefst 40 kilo van de vergiftigde mosselen nuttigen om een te hoge concentratie aan gifstoffen binnen te krijgen. Zeker geen reden om geen mosselen meer te eten dus!

Wijn bij mosselen

Het eten van mosselen is een gezellige bezigheid. Van het halen van de mosselen, ze selecteren en bereiden, tot het samen eten, het heeft iets gemoedelijks. Ik eet mosselen het liefst zo natuurlijk mogelijk; getrokken in een bouillon van wijn en groenten.

Als wijn drink ik het liefst een wijn die uit dezelfde streek komt als het gerecht. Hoewel er in Zeeland slechts op kleine schaal wijn gemaakt wordt, gebeurt dat in zuidelijkere gebieden veel meer.

Hieronder twee wijnsuggesties bij uw mosselpannetje:

De Albarino komt uit Galicië, noord Spanje. Hier worden veel mosselen gekweekt, vooral hangcultuur. De rijkere, warme wateren zorgen voor wat vollere en vlezigere mosselen. Deze wijn is hiervoor gemaakt. Deze aromatische wijn heeft de juiste mineraligheid voor volle, mosselen die smaakvol bereid zijn, of met saus geserveerd worden. Zelf gegratineerde mosselen zijn geen probleem voor deze Spaanse alleskunner. Een absolute aanrader bij uitgesprokene bereidingen met mosselen.

 De Muscadet Sèvre et maine uit de Loire vallei heeft dezelfde maritieme invloed, nu echter uit het middenstuk van Frankrijk. De mosselen die hier vandaan komen lijken op de Zeeuwse. De bereidingswijze van de Franssen is vaak simpel; met wat groenten en bier of wijn. Het minerale van deze wijn tezamen met de frisse zuren, het elegante fruit en de diepgang van deze mooie wijn maken dit de pefecte wijn bij uw klassieke mosselpannetje.