Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Chardonnay

Chardonnay is een geweldige druif, die voor de wijnboer helemaal niet zo lastig te onderhouden is. Het de druif die gebruikt wordt voor zowel het maken van ’s werelds beste wijnen, maar ook hele betaalbare tafelwijnen. Het is een veelzijdige druif die zich moeiteloos aanpast aan de bodem waar hij aangeplant staat, het klimaat en de vinificatie methode. De wijnboer kan aan Chardonnay makkelijk dat karakter meegeven dat hij zoekt; van fris levendig tot krachtig en boterig. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Chardonnay wijn

Over heel de wereld wordt Chardonnay verbouwd, maar de bakermat is Bourgogne. De duurste witte wijnen van de wereld worden hier gemaakt. Ongelofelijke dikke, complexe en rijpe wijnen.

Chardonnay smaakt uit elk gebied net anders, afhankelijk van het klimaat. In een koel klimaat zijn het vooral de frisse zuren die opvallen. In een mild klimaat proef je wat meer geel fruit. In een warm klimaat tenslotte proef je tropisch fruit.

De Chardonnay druif kan baat hebben bij rijping op houten vaten, hetgeen de wijn wat tonen van vanille geeft. 10 jaar geleden werden er veel Chardonnays met veel eik gemaakt, tegenwoordig is dit gelukkig minder en wordt juist het fruitige karakter meer onderstreept.

Droge witte wijn chardonnay

Omdat de schil van de Chardonnay wit is, is er voornamelijk witte Chardonnay wijn. Er bestaat een druif die Chardonnay Rose heet, die komt in het zuiden van Bourgogne voor. Aangezien Chardonnay normaal gesproken een witte druif is, kan er geen Rosé van gemaakt worden. Er is één uitzondering; Rosé Champagne. Hiervoor wordt meestal de Chardonnay druif gebruikt.

Van de Chardonnay druif wordt voornamelijk droge witte wijn gemaakt. Liefhebber van zoete wijn? Probeer dan toch eens een Chardonnay. Al is de wijn zelden zoet, de wijn is wel fruitig en aangenaam.

Chardonnay is mijn favoriete druif. Van een frisse Veranza Chardonnay, een complexe Chablis tot een dikke eikgerijpte Arendsig Chardonnay, de stijlen zijn zo uiteenlopend, totaal verschillend maar bijna altijd aangenaam.