Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Sagrantino

De afkomst van de Sagrantino druif is ongewis. De legende zegt dat de druif meegenomen was door monniken op hun terugweg van Azië. De druif werd in Umbrië aangeplant en werd vernoemd naar het woord voor zoet: Sagra. De zoete passito-stijl was toen nog de standaard voor deze wijnen, die ook voor religieuze doeleinden gebruikt werden.

De zoete wijnen verloren echter aan populariteit, en rond 1960 stond er nauwelijks nog Sagrantino aangeplant in het heuvellandschap van Umbrië. Een handvol producenten begon toen te experimenteren met een droge Sagrantino wijn.

Dit was geen makkelijke opgave. De Sagrantino druif heeft kleine druiven met een dikke schil en grote pitjes en daarom veel tannine. De druif heeft veel snoeiwerk nodig in de wijngaard om perfecte rijpheid te bereiken. De overvloedige tannine moet volledig rijpen en iets getemd worden tijden de vinificatie.

Dit gebeurt door te selecteren in de wijngaard en de hand te oogsten. Enkel volledig rijpe druiven bereiken doorgaans de kelder. Hier worden moderne technieken aangewend om de wijn genoeg tannines te geven, maar al snel op dronk te laten zijn. Voorbeelden zijn Rack and return en destelage. Hierdoor krijgt de wijn zuurstof tijdens de inweking hetgeen de tannines afrondt.

Het resultaat is een rustieke wijn, met een donkere paarse kleur, een intens aroma dat te vergelijken is met een Brunello en tannines die te vergelijken zijn met een Barolo. Qua karakter laat de Sagrantino druif zich het best vergelijken met de Aglianico druif. De wijn heeft een neus van tabak, leder en donker rijp fruit, maar ook veel tannine. De wijnen zijn krachtig en in hun jeugd niet erg benaderbaar maar hebben een geweldig bewaarpotentieel.

Sagrantino komt in zowel een droge als zoete DOCG-wijn voor. De regelgeving van de droge variant is behoorlijk streng. Niet enkel aan de wijngaarden worden strenge eisen gesteld, ook de rijping moet aan strenge eisen voldoen. De wijn mag niet verkocht worden alvorens hij minstens 30 maanden gerijpt heeft, waarvan minstens 12 maanden in hout.

Sagrantino wordt ook gebruikt in de appellation Montefalco Rosso. De DOCG regelgeving gebiedt dat 10% tot 15%  van deze wijn uit Sagrantino bestaat. De druif geeft deze wijn zijn kracht en complexiteit. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Sagrantino wijn

Sagrantino wijn is krachtig, vol en complex. Het zijn eet- bewaar- en verzamelwijnen bij uitstek. Wij bieden verschillende wijnen van de Sagrantino druif aan. Van de fruitige Montefalco rosso tot de drie jaar gerijpte “Il Domenico” van Adanti.