Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Touriga Nacional

Touriga Nacional is een van oorsprong Portugese druif, zoveel is duidelijk. Zowel de Dão als de Douro regio claimen de thuishaven te zijn van deze druif. Waar de druif dan ook origineel vandaan moge komen, een ding staat buiten kijf; de kwaliteit van deze druif. Het is het beste blauwe druivenras van Portugal. Hij wordt veel gebruikt in rode port, maar de laatste tijd wordt zijn rol in droge rode wijn steeds meer erkend. Sterker nog; steeds meer producenten maken mono cepages met enkel deze druif.

De Touriga Nacional is een harde groeier die goed gedijt op de steile, stenige hellingen van onder andere de Douro Vallei. Het rendement van de druif is klein, vooral als er nauwkeurig gesnoeid wordt. De trossen zijn compact en de druiven erg klein. Hierdoor is er in verhouding veel schil en weinig sap. Hierdoor heeft de wijn die met Touriga Nacional gemaakt wordt veel tannines en is hij full bodied.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Touriga nacional wijn

Wijn gemaakt van Touriga Nacional kun je het best vergelijken met Cabernet Sauvignon. Je herkent aroma’s als donker fruit en iets peperigs, maar altijd met een bepaalde frisheid. In blends zorgt de druif voor structuur in de wijn. De ferme tannines zorgen voor een fijne ruggengraat. Ook zorgen deze tannines er voor dat de wijn een goed bewaarpotentieel heeft. De druif leent zich voor rijping in eiken vaten, dit vergroot de complexiteit.