Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Parker punten

Parker points zijn de punten die Robert Parker en zijn team van de wine advocate toekennen aan wijnen. Parker heeft de 100-punten schaal ingevoerd. Hierbij is 100 perfect en 50 onacceptabel. Zie onderstaand voor een uitgebreidere uitleg hier over.

Robert Parker heeft een grote invloed gehad op de consument. Wijnen met een hoge score verdubbelden soms in prijs, waar andere producenten die hun wijn slecht beoordeeld zagen worden, hun verkopen zagen dalen. Daarnaast staat Robert Parker bekend om zijn uitgesproken voorkeur voor volle, krachtige eik gerijpte wijnen. Hierdoor zijn steeds meer producenten dit soort wijnen gaan maken. Verfijnde wijnen delfden hierbij het onderspit.

De wijnen die door Parker’s wine advocate beoordeeld zijn vindt u op deze pagina. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Robert Parker

Robert Parker wordt gezien als een van de meest invloedrijke personen in de wijnindustrie. Robert parker points worden gebruikt door Negociants van Bordeaux om hun wijnen aan te prijzen. Parker is een voormalig advocaat, die het magazine “the wine Advocate” uitbracht. Hier in gaf hij de wijnen die hij beoordeelde een punt tussen de 50 en de 100. Ondertussen is Parker afgetreden als hoofdredacteur en laat hij het En primeur proeven van Bordeaux wijnen over aan zijn collega Neal Martin, die wat conservatiever is dan Robert.

Parker wijn

Wanneer mag je een wijn een “parker wijn” noemen? Lastig. Parker heeft duizenden wijnen beoordeeld, maar niet alle wijnen in the wine advocate zijn door Parker zelf beoordeeld. Het feit dat Parker een wijn beoordeeld, wil nog niet zeggen dat hij hem positiefbeoordeeld. Zie onderstaande puntenschaal. Een wijn die parker punten heeft, wil dus nog niet zeggen dat Robert deze zelf toegekend heeft.

Parker wijn beoordeling

Robert parker en The wine Advocate rate zijn wijnen volgens het volgende systeem;

  • 96-100 punten; een buitengewoon goede wijn
  • 90-95 punten; een uitstekende wijn
  • 80-90 punten; een foutloze wijn. Bovengemiddeld tot zeer goed
  • 70-79 punten; een gemiddelde wijn, niet slecht maar eenvoudig
  • 60-69 punten; een wijn met kleine foutjes; zuren, tannines of vieze smaak
  • 50-59 punten; een wijn die niet acceptabel is

De basis is dus 50 punten, er worden punten toegekend aan smaak, potentie, aroma en kleur.

Lees hier meer over het systeem van Robert Parker