Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Wijnlanden

Er zijn tientallen verschillende wijnlanden; landen waar wijn gemaakt wordt. Wijn kan in elk land gemaakt worden waar het klimaat en de bodem dat toestaat. In oude literatuur was te lezen dat enkel landen tussen met een breedtegraad tussen de 30 en 50 graden in staat zijn wijn te produceren, maar door opwarming van de aarde en steeds betere technieken verschuift dit gebied significant.

Europa is niet enkel de grootste producent maar ook het werelddeel met de meeste aanplant van wijnstokken. We noemen Europese wijnlanden ook wel de “oude wereld”. Wijnlanden in andere continenten zoals Zuid-Amerika, Oceanië en Zuid-Afrika noemen we de “nieuwe wereld”.

Elk wijnland produceert wijnen met een ander karakter. Een Spaanse wijn is anders dan een Franse wijn et cetera. Dat maakt het ontdekken van wijn zo mooi. Onze inkoop trekt graag door wijngaarden om vast te stellen wat nu precies het subtiele verschil maakt, en zoekt mooie vertalingen van wijnlanden om u te laten proeven.

Onderstaand vind u van alle wijnlanden een korte omschrijving.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Frankrijk

Frankrijk is in meerdere opzichten het voorbeeld van mondiale wijnproductie. Ook ver buiten Frankrijk willen wijnmakers hun wijnen meten tegenover Franse wijnen. Een Chardonnay moet smaken als een witte Bourgogne, een Shiraz als een Syrah uit de Rhône. Het woord Bordeaux spreekt tot de verbeelding en Champagne is de grootvader van alle mousserende wijnen. Fransen hebben opvoeding op eiken vaten bedacht en hanteren al vanaf de middeleeuwen een wetgeving omtrent hun wijnen en hun afkomst. Wijn zit ingebakken in de Franse cultuur. Niet voor niets is “terroir” een Frans woord. De Franse geografie is uniek. Ze hebben een invloed van zowel de middellandse zee als de Atlantische oceaan, alsmede geschikte heuvels en bergen. Bovendien heeft Frankrijk een hoger percentage kalk in de bodem dan elk ander wijnland. Genoeg reden voor chauvinisme vanuit de Fransen. Wij laten echter graag de wijnen spreken; van een schone Elzasser tot een krachtige Bordeaux, Frankrijk heeft het allemaal.

> Franse wijn

Italië

Het is moeilijk voor te stellen dat Italiaanse wijnen pakweg een eeuw geleden nauwelijks onversneden buiten Italië genuttigd werd. Dit de lange geschiedenis van de wijnproductie en de ideale omstandigheden hiervan ten spijt. Italië heeft hellingen, genoeg zon en veel verschillende bodemsamenstellingen maar bovendien; recentelijk ook wijnmakers die weten wat ze doen. De voornamelijk rode wijnen zijn enorm divers, niet alleen door het bestaan van honderden inheemse druivenrassen. Er zijn meer dan 2000 wijnsoorten in Italië. Van het koele Sud-tirol, het Frans ogende Piëmonte, tot de zinderende hitte van Puglia. Bijna in heel Italië wordt wijn gemaakt. Italiaanse wijnen blijven boeien en verbazen, je raakt nooit uit-ontdekt. Daar komt bij dat Italiaanse wijnen erg voedsel-vriendelijk zijn, onlosmakelijk verbonden met de rijke Italiaanse keuken

> Italiaanse wijn

Spanje

Spanje spreekt als wijnproducent iets minder tot de verbeelding dan bovenstaande landen, maar toch heeft dit land genoeg moois te bieden! Spanje is het land met het grootste wijnbouwareaal ter wereld, deels doordat wijnranken ver uit elkaar aangeplant staan om het schaarse bodemwater zo goed mogelijk te gebruiken. Spaanse wijnmakers hoeven zich niet druk te maken over de rijpheid van hun oogst. De zon schijnt er vaak en uitbundig. Vooral het gelijkmatig rijpen is een uitdaging. Op technologisch vlak heeft Spanje grote sprongen gemaakt. Grote Bodega’s maken op grote schaal wijn met een hele aangename kwaliteit. Hierbij wordt steeds voorzichtiger omgesprongen met het gebruiken van eikenhouten vaten, hetgeen het fruitige karakter van de wijnen te goede komt. Spanje heeft mooie sub regio’s zoals Rioja, Rias Baixas en vele anderen waar verfijning een hoofdrol is gaan spelen. Aan de consument de uitdaging deze wijnen te proberen. Dit kan bij bijna elke gelegenheid en bij elk gerecht. Want ook daar in is Spaanse wijn zo heerlijk divers.

> Spaanse wijn

Portugal

Portugal heeft zichzelf de laatste tientallen jaren opnieuw op de kaart gezet. Voorheen waren de wijnen ruw en wat onzuiver, tegenwoordig zijn ze schoon en begrijpelijk. Het land staat voornamelijk bekend om de productie van port, maar het wijnland heeft zo veel meer in zijn mars. Het droge en warme klimaat, met bergen en passen zorgt voor verkoeling en frisheid. Hoewel er moderne vinificatietechnieken in de kelder zijn omarmd, schuwen ze ook tradities niet. Ook nu nog worden in Portugal door sommige wijnhuizen de druiven met de voet gekneusd in traditionele “lagares”. Het zijn de vaak inheemse druivenrassen die gebruikt worden voor het maken van de Portugese wijnen. Dit maakt ze enerzijds niet altijd even eenvoudig te doorgronden maar aan de andere kant des te interessanter. Portugal heeft zich kundig ontwikkeld als zijnde een betrouwbare leverancier van schone, rijke wijnen, zowel wit als rood.

> Portugese wijn