Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Franse wijnen

Frankrijk is misschien wel het belangrijkste wijn producerende land ter wereld. Het land heeft eeuwenlang wijn geproduceerd in grotere hoeveelheden, naar verluidt met betere kwaliteit dan andere volkeren. Het begrip 'wijn' zit ingebakken in de Franse cultuur op bijna elk niveau binnen de samenleving. Het is dé drank van zowel de elite als het gewone volk en het is een sleutelsymbool in het rooms-katholicisme. De blijvende aantrekkingskracht van Franse wijn is niet noodzakelijkerwijze het volume of het aanzien, maar wel de verscheidenheid van beschikbare stijlen. De voorkeuren zijn door de eeuwen heen veranderd en blijven de ontwikkeling van nieuwe stijlen van wijn stimuleren. Rood, wit, rosé, zoet, droog, mousserend, weelderig, sober, mineraal geurend, fruitig - Franse wijngaarden produceren diverse wijnen om elk van deze beschrijvingen te passen.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Franse wijnen historie

Frankrijk is een van de grootste wijn producerende landen ter wereld. Elke wijnstreek in Frankrijk heeft een eigen rijke historie.

De meeste wijngebieden liggen langs de rivieren. Dit komt de wijngaarden ten goede, maar was ook van belang voor de handel in de tijd van het Romeinse rijk. Na de val van het Romeinse rijk nam de adel de wijnbouw op zich, en nam ook de handel met andere landen toe. In de 19e eeuw vernielde de druifluis het gehele oppervlakte aan wijngaarden. Het herstellen van deze schade kostte tientallen jaren.

Franse wijn wetgeving                     

Er zijn verschillende classificaties binnen Franse wijnen.

  • Vin de France: tafelwijnen zonder geografische afkomst bepaling. Dit zijn over het algemeen goedkope, niet erg specifieke wijnen.
  • IGP; Indication Geographique Protégée: beschermde geografische aanduiding. Dit zijn minder strenge eisen dan AOC wijnen. Een bekende producent van IGP wijnen is Languedoc.
  • AOP: Appelation d’Origine Protégée, beschermde oorsprong benaming. De strengste herkomstbepaling. De eisen zijn streng: zo moet de grond geschikt worden verklaard, is er een limitatie van het aantal druivenstokken per hectare en de opbrengst daar van, en zijn er strenge eisen betreffende de bereiding van de wijn.

Het resultaat van deze strenge eisen is dat de wijnen van AOP niveau altijd ongeveer het zelfde smaken. Een voorbeeld is Chablis. Een Chablis mag enkel rond Chablis gemaakt worden, de maximale opbrengst is 25 hl  per hectare en er mag enkel Chardonnay gebruikt worden.

Bekende AOP wijnen zijn: Lirac, Chateauneuf du Pape, Chablis en Champagne.

Franse wijn streken

Bordeaux

Bordeaux is wellicht de meest bekende wijnstreek van Frankrijk. Het hele departement Gironde staat in het teken  van de wijnbouw. Aan de linker- en rechter oever van de rivieren staan de wijnstokken aangeplant in 57 verschillende Appellations. Het klimaat, gebruik van druiven en samenstelling  van de grond is in elk van deze appellations zijn anders. Daarom smaakt een St Émilion heel anders dan bijvoorbeeld een Margaux. Het merendeel van de Bordeaux wijnen zijn rood, een klein deel is wit en rosé.

>Bordeaux wijnen

Rhône

De Rhône is een compleet andere wijnstreek. Dit ruige gebied in het Zuiden van Frankrijk is opgedeeld in twee gebieden; een noordelijk deel en een zuidelijk deel. Er zijn veel appellations in de Rhône vallei. Enkele voorbeelden zijn Tavel, Chateauneuf-du-pape en Lirac.

Ook in de Rhône worden vooral rode wijnen gemaakt. Vaak stoere, kruidige wijnen van bijvoorbeeld Syrah en Grenache druiven.

>Rhône wijnen

Champagne

Champagne is een prestigieuze streek in het noorden van Frankrijk. Hier, en alleen hier mag Champagne gemaakt worden. De bodem van Champagne bestaat uit dikke krijtlagen, het klimaat is er mild. De druiven profiteren van de warmte die de krijtbodem uitstraalt. In de kelders van het Champagnegebied ondergaan de flessen hun tweede rijping op fles, belangrijk voor de ongeëvenaarde smaak van Champagne.

>Champagne wijnen

Bourgogne

Bourgogne is de meest prestigieuze wijnstreek van Frankrijk. De duurste wijnen ter wereld komen uit deze geweldige streek. De wijnen, voornamelijk gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay, kennen een ongekende finesse. De stijl aan wijnen loopt uiteen, van mineralige Chablis tot romige Meursault, van fruitige Beaujolais tot krachtige Pommard.

>Bourgogne wijnen

Loire

De Loire vallei staat bekend als “de tuin van Frankrijk”. De streek loopt van Nantes tot midden Frankrijk, en kent een verscheidenheid aan stijlen wijn. De witte wijnen zijn stuivend fris, gemaakt van onder andere Sauvignon Blanc en Chenin blanc. De rode wijnen zijn zacht kruidig en hebben prettige tannine. Muscadet sevre et maine, Touraine, Anjou, Saumur en Sancerre zijn enkele voorbeelden vanuit deze aangename streek.

>Loire wijnen

Elzas

De Elzas is, opnieuw, een unieke streek in Frankrijk. Verscholen achter de Vogezen, tegen de grens van Duitsland hebben zij een opvallend mild klimaat met veel zonuren. Hier groeien druiven die je elders in Frankrijk nauwelijks tegenkomt, zoals de Pinot Blanc en Riesling. Er wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd, gebotteld in slanke flessen. Elzaswijnen zijn elegant en verfijnd.

>Elzas wijnen

Provence

De Provence, een populaire vakantiebestemming, staat vooral bekend om haar Rosé wijnen. Het warme klimaat en haar duizenden hectaren druiven produceert ook voornamelijk lichte Provence Rosé wijnen. Toch worden hier ook prachtige witte en rode wijnen geproduceerd.

>Provence wijnen

Rode Franse wijn.

Bij Drinkzz kunt u eenvoudig de beste Franse wijn bestellen. In ons altijd uitbreidende assortiment vindt u een ruim aanbod Franse wijnen. Goede Franse wijn kopen is eenvoudig. In een paar klikken besteld, snel in huis.