Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Bordeaux

Bordeaux is een van de toonaangevende wijngebieden van de wereld, internationaal geroemd. Bordeaux maakt al millennia lang wijnen in deze streek in het zuidwesten van Frankrijk.  Qua productie is Bordeaux op Languedoc na de grootste.

In deze streek staat alles in het teken van wijn. De 115.000 hectaren aan wijngaarden zijn erg verschillend in ligging en in bodemsoort, waardoor er veel verschillende soorten wijn gemaakt worden.

Bordeaux is op te delen in drie deelgebieden. De linkeroever, met hierin Médoc, Pessac Léognan en een deel van Graves. Rechteroever wijnen zijn Saint Emilion, Pomerol en Bourg, op de noordoever van de rivier Dordogne. Tussen de rivieren ligt de deelstreek Entre deux mers. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Bordeaux wijnen

Bordeaux staat vooral bekend om de grote namen van klassewijnen, bijvoorbeeld uit de streek Haut-Medoc. Hier zijn de deelgemeenten Saint Estephe, Pauillac, Saint Julien, Listrac, Moulis en Margaux te vinden. Hier worden wijnen als Mouton Rothshild, Chateau Latour en Chateau Margaux gemaakt. Het zijn deze wijnen waar Bordeaux zijn goede naam aan ontleent. De assemblages van Cabernet en Merlot die hier geproduceerd worden zijn ongeëvenaard.

Toch staat Bordeaux niet gelijk aan kwaliteit. De grote expansie van wijngaarden in de vorige eeuw en matige inzet van grote coöperaties heeft de naam Bordeaux geen goed gedaan. Het rijpen van de Cabernets, geen eenvoudige druiven, is in het wisselende klimaat van Bordeaux niet altijd gemakkelijk en vraagt aandacht en kunde. Helaas is er nog veel slechte, slappe en bittere Bordeaux op de markt, tot frustratie van de kleine, hard werkende wijnboeren die nog wél mooie Bordeaux wijnen produceren.

Gelukkig is de groep kleine wijnboeren in opkomst, waardoor Bordeaux weer de naam krijgt die ze verdient.

Rode Bordeaux wijn

87% van alle wijn in Bordeaux is rood. Voor rode Bordeaux wijnen mogen de rassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec en Petit Verdot gebruikt worden. Meestal zijn de wijnen assemblages. Merlot geeft een wat vlezige structuur en is gul en sappig. Vooral in Pomerol, Bourg en Saint Emilion staat deze druif veel aangeplant. De Cabernets zorgen voor structuur, karakter en verfijning. Deze druiven staan vooral in de Medoc veel aangeplant.

Hoewel er veel verschil zit in rode Bordeaux wijnen, hebben ze allemaal iets gemeen; een vlezige structuur, een stevige bite en aanwezige tannines.

Witte Bordeaux wijnen

Een kleine merendeel van Bordeaux wijnen is wit. Voor deze wijnen, die vooral in de deelstreek Entre-Deux-mers worden geproduceerd zijn Sauvignon blanc, Semillon en Muscadelle de toegestane druiven. Witte Bordeaux wijnen zijn vaak simpel, fris en smakelijk. Vaak worden eiken vaten gebuikt om de witte wijnen meer complexiteit te geven. Een witte Grand Cru Classé als bijvoorbeeld Smith Haut Lafitte is ongelofelijk goed, complex en rijk.

Zoete Bordeaux wijnen

Uit Bordeaux komen ook bekende zoete wijnen, zoals Sauternes en Barsac. Wijnen uit Sauternes, het zuidelijke deel van Graves, zijn wereldberoemd. De streek telt 4000 hectaren aan wijngaarden met unieke omstandigheden. De bodem is, met kiezels, zand, leem en kalk ideaal voor de druivenrassen die aangeplant staan. Het warme najaar en de hoge luchtvochtigheid in dit najaar bevordert de vorming van “Botrytis Cinerea”, edele rot. Deze schimmel zorgt dat de druiven gaan indrogen en concentreren. De druiven worden met de hand geoogst, nadat ze nauwkeurig geselecteerd zijn. Sauternes wijnen zijn geweldig geconcentreerd en zijn opmerkelijk verfijnd.

Geschiedenis Bordeaux wijn

Bordeaux was al in de vierde eeuw een belangrijk handelscentrum. Na de val van het romeinse rijk ging deze functie verloren. Van de 12e tot 15e eeuw behoorde Bordeaux tot het graafschap van Engeland. Hierdoor groeide de export naar Engeland. Toen de Engelsen in de 100 jarige oorlog verslagen werden, werden veel handelshuizen gesticht en verbeterde de kwaliteit van de wijnen aanzienlijk. Toen in 1855 de wereldtentoonstelling werd gehouden in Parijs werd een classificatiesysteem in het leven geroepen voor de topwijnen van Bordeaux.

Rond 1980 werden de wijngaarden vernield door de druifluis, maar Bordeaux liep voor op andere wijnstreken met het enten op resistente Amerikaanse onderstammen, waardoor de wijngaarden zich snel herstelden. In de 20e eeuw kwamen werden classificaties van de Graves, Cru Bourgeois en Saint-Emilion bepaald.

 

Classificaties van Bordeaux

Het grote merendeel van Bordeaux wijnen heeft een Appelation Contrôlée, welke wordt onderverdeeld in vier soorten.

  • AC Bordeaux; de algemene appellation voor de hele streek, zowel wit, rosé als rood.
  • AC Bordeaux Supérieur; deze wijnen hebben een hoger alcohol percentage en moeten zich aan strengere wetgeving onderwerpen.
  • AC Regionales; wijnen uit een aangewezen gebied, zoals Côtes de Bourg, Saint Emilion of Entre deux mers
  • AC Communales: wijnen uit een bepaalde gemeente. Hier komen de mooiste wijnen vandaan, dankzij de geweldige ligging van de wijngaarden en de goede samenstellingen van de bodem.  

Bordeaux wijn bestellen

Bij Drinkzz kunt u eenvoudig de lekkerste Bordeaux wijnen bestellen.