Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Chablis

Chablis wordt geproduceerd in het meest noordelijke deel van Bourgogne, ver verwijderd van de wijngaarden van Bourgogne. Chablis is vernoemd naar het plaatje Chablis, welke te midden van de wijngaarden ligt. Hoewel er een klein beetje rode wijn gemaakt wordt onder de naam Irancy, staat deze streek vooral bekend om zijn witte wijnen van de Chardonnay druif.

Chablis is een uitzonderlijke streek. Het is een soort expansie van Bourgogne, ontstaan toen de vraag naar witte wijnen uit de Bourgogne steeg. Het klimaat is allerminst ideaal. De noordelijke ligging, in combinatie met veel regen en kou zorgt er voor dat het produceren van goede wijn geen sinecure is, en kwaliteit van de wijnen erg varieert.

Het is in het voorjaar vaak zo koud dat voor verse scheuten en bloemetjes het gevaar van nachtvorst lonkt, die gehele oogsten kan vernielen. Dit wordt voorkomen door de druivenstronken te benevelen en door warmtekacheltjes tussen de wijngaarden te plaatsen.

Wat maakt dat wijnboeren deze kapriolen uithalen om hier wijn te produceren? Dit antwoord is eenduidig: de samenstelling van de grond.

Het feit wil dat miljoenen jaren geleden in de streek die nu Chablis is, een gigantische oceaan was. Klimaatverandering en geologische verschuivingen hebben deze zee op doen drogen, tezamen met alle kleine zeediertjes. Deze ingedroogde zeebodem vol kalk en mineralen is uniek in samenstelling. Dit wordt direct vertaalt in de wijnen.

Een goede Chablis is een godendrank. Puur, met prachtige zuren, mooie mineralen en een fantastische lengte. Drink een Chablis Grand Cru of Premier Cru liefst niet te jong, dan kan hij nare aroma’s en onaangename zuren hebben.

 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Er wordt een onderverdeling gemaakt in verschillende soorten Chablis.

               Chablis grand Cru

Dit zijn de absolute top-Chablis wijnen. Ze komen van de westelijk georiënteerde heuvel recht boven het dorpje Chablis. De wereldberoemde wijnen die van deze zeven verschillende Grand Cru’s komen zijn van wereldklasse en hebben een geweldig ouderingspotentieel. Verschillende Grand Cru’s zijn Les Clos, Valmur, Bougros en Les Preuses.

                Chablis Premier Cru/ chablis 1er cru

Deze wijngaarden benaderen in goede jaren het niveau van de Grand Cru’s en komen van wijngaarden ten noorden van de stad Chablis aan weerszijden van de rivier de Serein. Dit zijn opnieuw de goede wijngaarden, met veel “kimmeridge-klei” in de bodem. Prachtige single vinyard Chablis wijnen. Bekende Premier Cru’s zijn Les FourneauxMont de Milieu, Vaillons, Vaucoupin, Vosgros en Beauroy

                Chablis

De algemene Chablis appellation, met druiven van de verschillende hellingen rondom het dorpje Chablis, soms van meerdere wijngaarden gemengd. Over het algemeen is de kalkhoeveelheid in deze grond minder groot, wat de wijnen minder mineraliteit en typiciteit geeft. Tussen deze wijnen zitten pareltjes, maar ook erg tegenvallende wijnen, welke in massa geproduceerd zijn. Ga liefst op zoek naar kleine, goede producenten zoals onderstaande.

              Petit Chablis

“kleine Chablis”, dit zijn de wijngaarden die aangelegd zijn toen de vraag het aanbod van Chablis oversteeg. Het zijn wijnen afkomstig van wijngaarden met minder kalk in de grond, en hebben daardoor een mindere concentratie en minder mineraliteit, toegankelijker, frisser, maar niet altijd the real deal.