Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Rhône

De Rhône vallei was het resultaat van een botsing tussen het Centrale Massief en de Alpen, meer dan 40 miljoen jaar geleden. Hier ontstond een vallei, welke vol liep met de mediterrane zee. Toen het zeeniveau afnam daalde het niveau van de vallei, ontstonden terrassen van kalksteen en klei met een ideale afwatering. Deze ideale omstandigheden werden al ver voor onze jaartelling ontdekt, de wijngaarden van de Rhône behoren tot de oudsten van de wereld en zijn waarschijnlijk de oudsten van Frankrijk. Gedurende de gehele geschiedenis heeft er wijnbouw in de Rhône vallei plaats gevonden. De wijnbouw vierde hoogtij tijdens de middeleeuwen, toen adellijken en geestelijken wijngaarden gingen onderhouden, voornamelijk rondom Chateauneuf du Pape.

Het Rhône dal is vernoemd naar de rivier de Rhône en loopt van Vienne tot Nîmes. De wijngaarden begeven zich voornamelijk in de beddingen van deze rivier, op prachtige steile hellingen.

Het Rhône dal is op te delen in twee delen, een noordelijk en een zuidelijk deel. In het noorden heerst een landklimaat, met hete zomers en een straffe mistralwind. De grond in het noordelijke Rhône gebied bevat veel graniet, waardoor de wijnen die hier vandaan komen, stoer en stevig zijn. Onder het noordelijke deel vallen bekende appellations als Côte Rôtie, Hermitage, Saint Joseph en Cornas. De meest gebruikte rode druif voor de noordelijke Rhône is Syrah.

Het zuidelijke deel van het Rhône dal heeft een Middellands zeeklimaat met een droge hete zomer en een verkoelende invloed van de mistralwind. Dit vertaalt zich in de wijnen. Deze zijn vaak sappig, vol en zonnig, met een behoorlijk alcohol percentage. Er wordt heel veel massawijn gemaakt, van vaak hele twijfelachtige kwaliteit. Toch zijn er, ook binnen de gemeente appellation, prachtige wijnen te ontdekken. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.