Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Domaine Chantegut 

Domaine Chantegut is een wijnmaker in Sarrains, tussen Carpentras en Orange. In 1959 werden de eerste wijngaarden aangeplant door de vader van de huidige eigenaar. Een jaar later kocht hij een grote voormalige zijderupsen-kwekerij op. Een prachtige locatie die ook op de flessen afgebeeld staat. Toen vader in 1981 plotseling omkwam bij een ongeluk besloot Pierre, afgestudeerd apotheker, het bedrijf over te nemen.

Al snel ontwikkelde Pierre zich tot een bevlogen wijnmaker. Hij renoveerde de kelder en installeerde moderne apparatuur. Vanaf toen ging hij zijn eigen wijnen bottelen en verkopen.

Ondertussen heeft Domaine Chantegut 58 hectaren aan wijngaarden, waarvan 21 binnen de Vacqueyras appellation. Hiermee zijn ze een van de weinige zelfstandige wijnmakers van Vacqueyras. De wijngaarden staan aangeplant in een bodem van klei en kalksteen, met een bovenlaag van kiezels. De wijnstronken staan blootgesteld aan de hevige mistral-wind en baden in de vele uren zon. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

De wijnmaker besteedt veel aandacht aan zijn wijngaarden, en hanteert een voor de Rhône uitzonderlijke snoeimethode; namelijk Cordon de Royat. Deze intensieve methode die vooral in Bourgogne gebruikt wordt kost veel tijd, maar zorgt voor veel zonlicht en lucht voor de druiven, en dus een gelijkmatige en homogene rijping. Bovendien vermindert het de opbrengst en vergroot het de concentratie van de druiven. De druiven worden zo milieuvriendelijk mogelijk behandeld tegen ziektes en schimmels.

De druiven worden met de hand geplukt en mechanisch ontsteelt, waarna de druiven nog eens uitgesorteerd worden. Tijdens fermentatie wordt de temperatuur gereguleerd en de maakt de wijnmaker gebruik van Rack en return en pump-over, waardoor zo veel mogelijk smaak uit de schillen geëxtraheerd wordt.

De druiven verschillende druivenrassen worden apart van elkaar opgevoed. Een deel van de Syrah rijpt in eiken vaten, de rest in vaten van cement. Blenden gebeurt door het vaak proeven en beoordelen van de verschillende basiswijnen.