Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Italiaanse wijn

Italië heeft een lange geschiedenis in het maken van wijn. Eerste tekenen van wijnbouw stammen al uit 2000 voor Christus, maar onder leiding van de Grieken en Romeinen leefde de wijnbouw pas echt op. Hier werd toen druk geëxperimenteerd met de werkzaamheden in de wijngaarden en verschillende bewaarmethoden van de wijn. Eigenlijk is in Italië de basis gelegd voor de hedendaagse wijnbouw. Na de val van het Romeinse rijk kwam ook de wijnbouw in een verval. Door politieke onrust en het ontbreken van echt gemotiveerde wijnboeren (ze werkten als horigen van grote families), kwam de Italiaanse wijn pas écht in de picture na de tweede wereldoorlog. En hoe! Barolo, Chianti en Amarone genieten ondertussen wereldfaam. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Italiaanse wijnen

Italië is een erg groot land, dermate groot dat niet van één Italiaanse wijn gesproken kan worden. Elke streek heeft een eigen klimaat, en daardoor ook een eigen stijl aan wijnen. Italië is op te delen in vier grote deelgebieden.

- Het noorden van Italië, aan de voet van de alpen heeft een landklimaat. Hier rijpen de druiven langzaam maar prachtig. Voorbeelden zijn Barolo en Amarone.

- Centraal Italië; aangezien het grootste deel van Italië grenst aan de kust, is er slechts een provincie waar dat niet het geval is: Umbrië.  In Emilia Romagna worden lichtvoetige, frisse wijnen gemaakt.

- De oostkust; gelegen op wijngaarden gericht naar de Tyrreense zee. De druiven hebben veel zonuren, waardoor ze rijp en vol zijn. Een goed voorbeeld is Puglia.

- De westkust is bekend om zijn evenwichtige, gebalanceerde wijnen. Een prachtig voorbeeld is Chianti; heerlijke Italiaanse rode wijn.

Italiaanse rode wijn

De bekendste Italiaanse wijnen zijn rode Italiaanse wijn, hoewel er in Italië net zo veel witte wijn als rode wijn geproduceerd wordt. De bekendste en ook grootste druif is Sangiovese, maar er worden ook prachtige wijnen gemaakt van de Nebbiolo druif. Rode Italiaanse wijnen zijn vaak krachtig en rijk aan tannines, vooral de genen die van de lokale druifsoorten gemaakt zijn. Met internationale druiven worden wat toegankelijkere rode wijnen gemaakt. Hier zijn ze zeker in Veneto erg goed in. Hier wordt ook aangename witte Italiaanse wijn geproduceerd.

Italiaanse wijnstreken

We bieden wijnen aan uit verschillende Italiaanse wijngebieden.

Uit Piëmonte komen de meest exclusieve wijnen van Italië, zoals Barolo en Barbaresco. Piëmonte ligt in het noorden van Italië, aan de voet van de alpen. Het is een unieke wijnstreek, een van de mooiste van de wereld.

> Piëmonte

 In Puglia is het erg zonnig, droog en warm. Uit deze streek in Zuid-Italië komen zwoele en volle Italiaanse wijnen. Rijp en smaakvol, onder andere gemaakt van de Primitivo en Nero d’Avola.

> Puglia

 Toscane is niet enkel een prachtige streek, ze maken er ook prachtige wijnen. De bekendste is Chianti, gemaakt van grotendeels Sangiovese. Ze maken hier ook andere rode Italiaanse wijnen van andere druiven die de moeite waard zijn.

> Toscane

 Umbrië is een wijngebied dat in het binnenland van Italië ligt. Hier zou het normaal gesproken te warm zijn voor wijnbouw. Vandaar dat de  wijngaarden aangeplant staan op berghellingen. Op de kalkrijke gronden staan inheemse druiven aangeplant. De kwaliteit van deze wijnen is hoog. Het is een opkomend wijngebied dat zich in de toekomt zal bewijzen, de wijnen die er nu vandaan komen zijn prachtig.0

> Umbrië

 De wijngaarden van Veneto liggen in de buurt van Venetië. Hier worden enerzijds toegankelijke, aangename wijnen gemaakt, maar ook rijke Valpolicella’s komen uit deze mooie streek.

> Veneto

Italiaanse wijn kopen

Bij Drinkzz kunt u een ruim assortiment aan Italiaanse wijnen kopen. Makkelijk te bestellen en snel in huis.