Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Piemonte

Van alle Italiaanse wijnstreken ligt Piemonte het dichtst bij Frankrijk. Piemonte betekent letterlijk: aan de voet van de bergen. Wanneer je de streek bezoekt, begrijp je waarom. De Alpen omringen het gehele gebied. De Franse alpen, met de besneeuwde toppen doemen veelal op in de horizon wanneer je de heuvelige wegen van Piemonte afrijdt. Het gehele gebied is heuvelachtig, met in het zuiden de heuvels van Monferrato en Langhe. Over deze prachtige, wat sprookjesachtige heuvels liggen de wijngaarden van Piemonte verspreid. De wijngaarden liggen op deze hellingen om zo de beste ligging tegenover de zon te genieten.

De grote stad in de regio Piemonte is Turijn. Een levendige, gezellige, prachtige stad. Vanuit Turijn ben je binnen een paar uur in de wijngaarden van piemonte.

De diepe grondlagen van deze wijnstreek bestaan uit mergel en kalk, gevormd door gletsjers en ijskappen, met als bovengrond klei, grind en zand.

Piemonte heeft een landelijk klimaat, beschermd door de alpen. De streek kent veel meso en micro klimaten, beïnvloed door de verschillende berghellingen.

Piemonte kent druiven die uniek zijn voor deze streek. Het klimaat is erg warm in de zomer, met in de herfst, tijdens de oogst, veel dikke mist. Het is aan deze mist, Nebbia in het Italiaans, waar de Nebbiolo druif zijn naam aan ontleent. Deze druif is bekend van Barolo en Barbaresco, maar levert ook buiten deze gemeenten prachtige wijnen. Barbera, al dan niet met districtnaam (d’Alba, d’Asti) is de tweede druif van Piemonte. De druif levert wijnen met een modernere stijl: Stevig, vol en al snel op dronk. Buiten deze druiven voelen ook de blauwe Dolcetto, de witte Arneis, moscato en Gavi zich heerlijk in de bodem van Piemonte. Piemonte kan zich met recht de internationaal bekendste wijnstreek van Italië noemen. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.