Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Barbera

Barbera is gek genoeg de meest aangeplante druif in Piemonte. Dit is gek, omdat je er lang niet zo veel van hoort dan van de Nebbiolo druif, verantwoordelijk voor Barolo en Barbaresco. Barbera was altijd een beetje het ondergeschoven kindje van Piemonte. Voor het dagelijkse drinken. Om echt indruk te maken kwam Nebbiolo steevast op tafel.

 Barbera was daarom ook altijd aangeplant op plekken die niet “goed genoeg” zijn voor de nebbiolo. De wijngaarden met een minder uitgesproken terroir, de dalen onder de heuvels, de plekken zonder de ideale ligging tegenover de zon.

 Pas recent is men begonnen met het goed exploiteren van de Barbera. Opbrengsten zijn wat naar beneden geschroefd, wijngaarden zijn beter bijgehouden en opvoeding op Franse vaten is geïntroduceerd.

 Die verkleining van de opbrengsten was nodig. Het is enkel bij grote concentratie dat de druif het best tot zijn recht komt. De druif is namelijk, zeker vergeleken met Nebbiolo, laag in tannines en hoog in zuren. Juist de rijping in eik vult dit tekort aan tannines wat aan, en remt de zuren enigszins.

 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Barbera wijn

 Barbera is een donkere druif, die aromas geeft die wat aan bosbessen doet denken. Medium bodied, makkelijk te drinken en ook erg makkelijk te onderhouden in de wijngaard. De vroeg rijpende Barbera doet het eigenlijk elk jaar aardig, en kan eventueel een beetje ouderen.

 Probeer onderstaande Barbera d’ Alba’s gerust. Deze vriendelijke druif is ook vriendelijk voor de knip