Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Nebbiolo

Nebbiolo is de bekendste, meest krachtige druif van Italië, wellicht van de wereld. Hij wordt ook wel eens spanna en Chiavanasca genoemd in deelgebieden van Piemonte.

Nebbia staat voor mist in het Italiaans. Aan deze mist ontleent Nebbiolo zijn naam. Het is vaak mistig in de dalen van Piemonte wanneer de Nebbiolo geoogst wordt, rond eind oktober, begin november, afhankelijk van het jaar. Nebbiolo wordt laat geoogst en heeft deze tijd hard nodig om tot volledige rijping te komen.

Tot halverwege de 19e eeuw werd van Nebbiolo enkel zoete rode wijnen gemaakt. Toen een Italiaanse wijnmaker het kunstje af ging kijken in Bordeaux is de droge stijl Nebbiolo geboren.

 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Nebbiolo wijn

Nebbiolo is een eigenzinnig, wat verwend druifje. Hij gedijt het best op heuvels waar hij veel zon krijgt. Hij heeft de neiging ongelijkmatig te rijpen, met zowel overrijpe en onrijpe clusters. De druif vergt veel aandacht en onderhoud in de wijngaard. Groene oogsten moeten zorgvuldig gebeuren, en zijn afhankelijk van het weertype. Ook snoeimethode vraagt elk jaar een andere aanpak.

Ook in de kelder laat Nebbiolo zich niet makkelijk temmen. Vaak wordt veel kleur en smaak geëxtraheerd uit de schil door de druif koel in te weken, met het rondscheppen van de hoed. Dit, afhankelijk van de stijl van de wijnmaker, wel tot 40 dagen lang.

Tannines zitten vooral in de pitten en de schil van de druif. Sommige wijnmakers kiezen ervoor de, soms groene, tannines uit de schil niet toe te laten in de wijn, door ze voor de inweking te verwijderen. Nebbiolo heeft baat bij lange rijping op eiken vaten. Voor Barolo is drie jaar volgens wet bepaald. Vaak wordt gekozen voor grote houten vaten van Sloveens hout. Dit type hout is neutraal. De keuze voor grote vaten wordt gemaakt doordat deze relatief minder zuurstof toelaten, waardoor de wijn rustiger rijpt. 

Nebbiolo heeft door zijn tannines de naam om goed te kunnen ouderen. De mooie exemplaren tot wel 100 jaar. Een goede nebbiolo heeft aroma’s die uiteenlopen van fruit tot teer, van bloemen tot bosgrond (truffel). Nebbiolowijnen zijn niet zomaar wijnen voor bij de borrel. Deze gestructureerde, krachtige jongens verdienen er een goed stuk vlees naast!