Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Barolo

 De meest bekende wijn uit Piemonte, en wellicht uit heel Italië is “Barolo”. Gemaakt van 100% Nebbiolo, jaren gerijpt in grote houten vaten van vaak meer dan 1000 liter, is dit de trots van Piemonte. De waanzinnige kracht en onvoorstelbaar verzadigende en gespierde tannine die deze wijn oplevert vind je in geen enkele andere wijn. De wijn oudert erg elegant, in oudere jaren ontdek je meer fruit, tabak en wat van truffel, maar nog altijd geweldige tannines. Er zijn grofweg twee stijlen Barolo; een ‘ouderwetse stijl’ waarbij de nadruk erg ligt op tannines en eik, welke jaren nodig heeft om op dronk te komen, en de wat modernere stijl, die sneller op dronk is. Wij hebben een selectie gemaakt van beide stijlen, wijnen die prachtig zullen ouderen en wijnen die nu al prachtig op dronk zijn. 

De wijngaarden in Barolo liggen zuidelijk op steile heuvels, op een hoogte van 250 tot 450 meter geworteld in een grond van kalk en ijzerhoudend mergel en zand. Het gebied kent een aan de Bourgogne gelijkende veelheid aan regio’s, subregio’s, mesoklimaten en bodemsamenstellingen, waardoor elke wijnmaker, elk jaar op elke wijngaard een andere wijn voortbrengt. Zandstenen bodems zorgen voor extreme concentratie, de wat rijkere gronden leveren sterker geurende wijnen. Het is juist de combinatie van ligging, klimaat en opvoeding die Barolo’s maken wat ze zijn. De meeste hebben nog steeds baat bijeen lange flesrijping, maar in de meeste gevallen is dit het meer dan waard.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.