Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

De Cru's van Barolo

Cru is een Franse term, die zich niet makkelijk uit laat leggen, en die in verschillende landen en in verschillende streken binnen die landen een andere betekenis heeft.

Barolo is het meest prominente voorbeeld van Italie van een streek die met Cru’s, of “menzione geografica aggiuntive” zoals ze het zelf noemen werkt. Hiermee bedoelen ze eigenlijk: aanvullende geografische bepalingen. Deze bepalingen refereren naar een gemeente, dorp of wijngaard, of heuvel.

Lees beneden aan de pagina verder..

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

De reden dat dit onderscheid in Barolo gemaakt wordt, komt doordat er zo veel microklimaten en verschillende bodemsamenstellingen te vinden zijn in de regio. Binnen de gemeentegrenzen van de Barolo- appellatie loopt een scheidingslijn van twee verschillende grondsoorten, die in een andere periode ontstaan zijn. Daarnaast zijn er veel hellingen, waarbij elke helling een andere ligging tegenover de zon heeft, met de daarbij behorende oenologische eigenschappen.

Elke “cru” heeft een eigen bodemsamenstelling en ligging, waardoor een verschil tussen de verschillende wijngaarden merkbaar is. Alle Barolo’s die een cru vermelden zijn single Vineyard, en bezitten de karakteristieken van deze bepaalde streekbepaling.

In 1850 is de huidige fragmentatie van de Barolo streek per wet vastgelegd, toen de wijngaarden door zakenlui gekocht werd van de kerk. Dit verklaart waarom de gemiddelde grootte van de wijngaarden slechts ongeveer een hectare beslaat.  

Het onderstaande kaartje laat alle cru's van Barolo zien, zoals ze in 2010 vastgesteld zijn.

Cru's of Barolo