Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Puglia

De naam ‘’Puglia’’ komt van het Latijnse ‘'apluvi'’ wat '’gebrek aan regen" betekent. De historie van Puglia gaat terug tot 300 jaar voor Christus. Eigenlijk werd de gehele geschiedenis bulkwijn gemaakt, welke zelfs gebruikt werden om tekorten in andere landen aan te vullen. Nog steeds is 97% van de totale productie in de handen van bulkwijnen. In het gebied van 130.000 hectare wordt ongeveer 8 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. De verandering richting klein geproduceerde DOC wijnen gaat nu snel, met een opkomend aantal kleine wijnboeren die met moderne vinificatie technieken mooie wijnen maken, die ze zelf bottelen.

Het gebied ligt in de hak van Italië en is een spectaculair vruchtbaar schiereiland van krijt gronden en fossielen. Het klassieke beeld op de ansichtkaarten zijn oude, knoestige olijfbomen achter stenen muurtjes en een landschap bezaaid met de karakteristieke, witgekalkte ‘’trulli’' gebouwen, omringd door wijngaarden.

Het is erg heet in Puglia, de zon schijnt er veel. Dit proef je in de stijl van de wijnen. Ze zijn vol en zwoel en hebben veel fruit. Het is lastig om frisheid in de druif te bewaren en de wijnen niet log en alcoholisch te maken. Gebruik maken van de zeewind, telen op hoger gelegen wijngaarden en het goed selecteren van de druiven voorkomt dit.

De meest geteelde druivensoort is Negroamaro (betekent letterlijk 'zwarte bittere’), welke bijna uitsluitend voorkomt in Puglia. Steeds vaker wordt Negroamaro gebruikt om fantastische kwaliteitswijnen te produceren, waarin de aanwezige tannines mooi verweven zijn door het gebruik van eikenhout.

De naam van de meest bekende druif is echter de Primitivo, in California bekend als Zinfandel.  Wijnen van deze druif hebben over het algemeen een hoog alcoholgehalte en zijn rond en zacht, kunnen uitstekend van kwaliteit zijn en intens van smaak. Slechte Primitivo’s, zoals je helaas nog vaak tegenkomt, zijn alcoholisch en krenterig.

 Ongeveer 20% van de totale productie van Puglia is bestemd voor witte wijn. Dit wordt geleidelijk steeds meer. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.