Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Oostenrijkse wijn

Oostenrijkse wijn kom je niet altijd en overal tegen. Dit komt omdat het arsenaal aan aangeplante druiven in Oostenrijk relatief klein is en de Oostenrijkers zelf ook niet vies zijn van een glaasje wijn (ze betalen in Oostenrijk geen belasting over wijn). Daarom ook dat een wijn uit Oostenrijk nooit goedkoop is. De kwaliteit en zuiverheid van Oostenrijkse wijnen is echter geweldig.

Qua zuiverheid en karakter hebben wijnen uit Oostenrijk iets gemeen met de Elzas. Toch zijn er verschillen. Bijvoorbeeld de aangeplante druiven. In Oostenrijk wordt voornamelijk wijn gemaakt door kleine individuele wijnboeren, je vindt er nauwelijks grote coöperaties. Deze wijnbouwers proberen zichzelf elk jaar weer te overtreffen. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Oostenrijkse wijnen

Oostenrijkse wijnen worden al ruim voor Christus gemaakt. In de tiende eeuw moest de wijnbouw hersteld worden van de val van het Romeinse rijk. Dit gebeurde door belasting op wijn op te heffen. Deze wet geldt nog steeds! In 1860 werd de eerste wijnschool ter wereld geopend door de Augustijner monniken. Toen in de jaren 80 van de vorige eeuw Oostenrijk slecht in het nieuws kwam door toevoegingen aan de wijnen, werd nieuwe wijn -wetgeving aangenomen, die tot verbetering van de kwaliteit en verbetering van het imago leidde.

Oostenrijk ligt ten hoogte van de Franse wijnstreek Bourgogne. De Oostenrijkse wijngaarden liggen in het Oosten van het land. De rest is te bergachtig. De wijngaarden van Oostenrijk staan aangeplant op heuvels met grote hoogteverschillen. Ook in bodemgesteldheid zijn er veel verschillen. Het klimaat is aangenaam, met warme zomers en zachte herfstdagen. De rivieren en meren vormen een warmtebuffer en zorgen voor genoeg irrigatie. Oostenrijk heeft dus mooie omstandigheden voor het maken van wijn.  

Oostenrijkse wijnstreken:

Deze wijnstreken worden vervolgens weer opgedeeld in kleinere wijnregio’s, zoals Weinviertel.

Witte wijn Oostenrijk

Verreweg de meest geproduceerde witte wijn in Oostenrijk is Grüner Veltliner, de nationale druif van Oostenrijk. Buiten Oostenrijk staat deze druif eigenlijk nergens aangeplant. Grüner Veltliner is een gastronomisch wondertje en echt een manusje van alles. De druif is niet erg aromatisch en wordt eigenlijk nooit in eiken vaten gerijpt. Dit maakt hem geschikt voor veel verschillende gerechten. Van asperges tot witvis, van salades tot Sushi en oosters, deze wijn kan het allemaal aan.

Daarnaast staan er meer witte druifsoorten aangeplant in Oostenrijk, die meestal alleen in de wijnen gebruikt worden. Zo is daar bijvoorbeeld Riesling, die in Oostenrijk aromatische wijnen oplevert, met stuivende aroma’s van perzik en abrikoos.

 

Rode wijn Oostenrijk

Een derde van de aanplant is voor rode Oostenrijke wijn. Het betreft dan hoofdzakelijk “lokale druiven” zoals Zweigelt, Blaufrankisch en Blauer Portugieser. Al deze druiven zijn kruisingen en familie van elkaar. Qua karakter zijn de druiven een beetje als Pinot Noir; charmant, elegant en soepel, met een lekkere dosis fruit. De blauwe druiven worden ook in Blends gebruikt en soms in eikenhout gerijpt.

Oostenrijkse wijn kopen

Bij Drinkzz kunt u de lekkerste Oostenrijkse wijnen kopen. We selecteren de Oostenrijkse wijn zelf, bij de wijnboer. Zo staan we garant voor de kwaliteit. U kunt eenvoudig wijn uit Oostenrijk bestellen. Op een werkdag besteld is de volgende dag al in huis!