Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Portugese wijn

Portugal is een Europees wijnland die in vele opzichten complete anders is dan alle andere Europese wijnlanden. Portugal werkt enkel met lokale druivensoorten, die er al millennia lang aangeplant staan. Reeds in de 12e en 13e eeuw werd er levendig gehandeld in Portugese wijnen. Vooral naar Engeland, als alternatief voor Bordeaux wijnen. Engelsen waren ook de eerste afnemers van de zoete bereiding van wijn; port, wat ze tot de dag van vandaag gretig afnemen. Tot grofweg 30 jaar geleden waren Portugese wijnen grof en log, ingrijpende veranderingen hebben geleid tot heerlijke wijnen. Portugese wijnen zijn schoon, complex en rijk van smaak. Fruitig, vol en zacht; Portugal is een prachtig wijnland voor de avontuurlijke wijndrinker. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Portugese wijnen

Voor de wijnliefhebber is Portugal geen eenvoudig land. Vaak staan op de fles wat vage termen als Colheita, Reserva of Grande reserva. Daarnaast is Portugal opgedeeld in vele kleine wijngebiedjes, wat het aanbod overweldigender maakt. Het grootste wijngebied van Portugal is de Douro vallei. Hier wordt naast port ook hele mooie wijn geproduceerd. In deze streek, waar tot voor kort niet eens elementaire voorzieningen waren, rijzen moderne wijnbedrijven op, met alle economische voordelen van dien. Het is een vallei van extremen. In de zomer is het extreem heet, in de winter erg koud. De wijngaarden staan aangeplant op hellingen. Er wordt enkel gewerkt met lokale druivenrassen, zoals de Touringa Nacional, de Touringa Franca en Tinta roriz. Meestal staan deze wijnstokken her en der door elkaar heen aangeplant, de meeste wijnen zijn dan ook blends. In de Douro worden verschillende stijlen aan wijnen gemaakt; van fruitige, zachte Portugese wijnen, tot echte krachtige jongens met een flinke portie tannine.

De Dão ligt ten zuiden van Douro. Hier worden stevige, krachtige, kruidige rode wijnen gemaakt die rijk aan tannines zijn. Deze wijnen zijn erg geschikt om te ouderen.

Witte wijn Portugal

Hoewel het leeuwendeel van Portugese wijnen rood is, wordt er ook witte Portugese wijn gemaakt. Van alle wijn uit Portugal is 32% wit. Hiervoor zijn ook voornamelijk lokale witte druiven verantwoordelijk, met namen die maar amper uit te spreken zijn. Veel witte wijnen komen uit het noordelijke Vinho Verde. Dit zijn frisse, licht sprankelende wijnen. Branco is Portugees voor wit. Portugese witte wijnen zijn altijd stevig en vol, soms zelf op eik gerijpt.

Rode wijn Portugal.

Bekend is Portugal om zijn rode wijnen. Dit zijn wijnen voor de avontuurlijke wijndrinker. Niet overgegeven aan de trend van internationale druiven, maar blends van stoere, inheemse druiven. Portugese rode wijnen worden vaak, maar niet altijd, op eiken vaten gerijpt. Wanneer dat het geval is zie je de vermelding “Reserva” op de fles prijken. Grande reserva is gereserveerd voor wijnen uit goede jaren, van de beste wijngaarden, die vervolgens nog op vat gerijpt hebben. Colheita is een wat vage term, die inhoudt dat de druiven van de beste wijngaarden komen. Rode Portugese wijnen zijn stoer, rijp en rijk, iets kruidig en complex.

Rosé Portugal

Waar rode wijn gemaakt wordt, kan ook Rosé gemaakt worden. Dit gebeurt in Portugal nog in beperkte schaal. Rosé uit Portugal is stevig, kleurrijk en zit vol zomerfruit. Het zijn ruige Rosé’s, krachtig maar elegant.

Portugese wijn kopen

Wijn uit Portugal kunt u eenvoudig en eerlijk geprijsd bij Drinkzz bestellen. Het adres om Portugese wijn te kopen!