Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Spaanse wijn

Van temperamentvolle rode wijnen tot aromatische witte wijnen, Spanje produceert een breed scala aan mooie wijnen in verschillende prijsklassen. Spanje neemt een bijzondere plaats in de wereld van de wijn; dankzij haar rijke geschiedenis, de diversiteit van haar wijnen en de omvang van de productie. Nergens ter wereld staan zo veel druivenranken aangeplant als in Spanje. De twee belangrijkste factoren die van invloed zijn op de Spaanse wijn zijn geografie en het klimaat. Het land strekt zich uit van de warme en vochtige Middellandse zeekust in het zuiden en oosten naar de koele, natte invloeden van de Atlantische Oceaan in het noorden. Een aantal verschillende bergketens door het landschap hebben ieder hun eigen effect op groeiomstandigheden van de druif.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Spaanse wijnen

Er zijn verschillende stijlen in Spaanse wijn. Elke streek heeft andere herkomstgaranties waarin onder meer de druifsoort en opbrengst vastgesteld staan. In Spanje heten deze garantie’s DO (Demonication de Origen). Zij die zich aan nog strengere eisen houden krijgen in bepaalde gebieden het keurmerk DOC (Demonication de Origen Calificada)

Voorheen werden in Spanje voornamelijk wijnen voor de eigen markt geproduceerd, die soms niet erg spannend waren. Nu de consumptie van wijn in Spanje de laatste decennia terugloopt, is men wijnen gaan maken die consumenten over de hele wereld aanspreken. En met succes. Waar vroeger wijnen nog gemaskeerd werden door eik, mag nu weer fruit geproefd worden in de Spaanse wijnen. Crianza en Riserva - Spaanse termen voor wijnen met eikrijping – verliezen hierdoor langzaam hun populariteit.

Spaanse witte wijn

Wie aan Spaanse wijn denkt, denkt bijna automatisch aan rode Spaanse wijn. Toch komt er ook geweldige witte wijn uit Spanje. Sterker nog; 44% van alle Spaanse wijn is wit. Witte Spaanse wijn wordt overal in Spanje gemaakt, maar de bekendste komt uit Rueda. Verdejo - wat letterlijk “de groene” betekent – geeft hier frisse, prettige witte Spaanse wijn. In Rías Baixas komt staat in pergola’s de druif Albarino veel aangeplant. Deze wijnen zijn aromatisch en een tikje mineralig. Daarnaast wordt ook in Rioja nog witte wijn geproduceerd, van jonge witte wijnen, tot zware eikgerijpte jongens. De witte wijnen die het vriendelijkst voor de portemonnee zijn vindt u in de streek Cariñena.

Rode Spaanse wijn

De bekendste blauwe Spaanse druif is Tempranillo. Deze wonderdruif wordt zowel in blends als in mono-cepages gebruikt, en levert schitterende resultaten. Deze druif is hét paradepaardje van onder meer Rioja. Daarnaast staan Garnache en Monastell in Spanje veel aangeplant. De Spaanse rode wijnen variëren in smaak van kruidig en fruitig tot zwaar en rijk. Vooral de fruitigere wijnen zijn in opkomst. Vooral nu, met betere technieken en beter onderhouden wijngaarden, de rode Spaanse wijn over het algemeen veel beter van kwaliteit is.

Grond is relatief goedkoop in Spanje en de werkloosheid is hoog, wat de arbeidskosten drukt. Het goede klimaat staat rijpen van druiven eenvoudig toe. Dit maakt dat in Spanje de goedkoopste wijnen van Europa geproduceerd worden. Hier staat tegenover dat de opbrengt per hectare vaak erg laag is, door droogte en arme gronden.

Spaanse wijngebieden

In Spanje wordt in elke provincie wijn gemaakt, maar niet in elke provincie op dezelfde schaal. De meest bekende wijnen uit Spanje zijn Rioja, Cava en Sherry, maar buiten dit trio wordt nog een breed scala aan Spaanse wijn geproduceerd. In La Mancha bijvooorbeeld wordt 50% van alle Spaanse wijnen geproduceerd. Vaak van twijfelachtige kwaliteit, maar soit. Naast deze bekende en grote jongens kent Spanje nog tientallen deelgebieden die stuk voor stuk het ontdekken waard zijn. Wijn en spijs staan in Spanje nauw verbonden. Elke streek heeft eigen streekgerechten en wijnen die daarbij passen.

Bodegas Bilbainas

Bodegas Bilbainas is een modern en luxueus wijnhuis in Rioja. Zij maken wijnen van hoog niveau met internationale erkenning. 

Spaanse wijn kopen.

Bij Drinkzz kunt u eenvoudig in een paar klikken de beste Spaanse wijn kopen. Ons aanbod is uitgebreid, maar wordt continue verder uitgebreid. We zoeken naar de beste wijnboeren die met passie werken aan de beste wijnen. Heeft u zelf een Spaanse wijn waar u naar op zoek bent? We zijn een en al oor! Stuur uw mailtje naar Jan@drinkzz.nl.