Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Droge witte wijn

We spreken van droge witte wijn als de wijn weinig “restsuikers” heeft. Restsuikers zijn suikers die overgebleven zijn na de fermentatie. Bij droge witte wijn is vrijwel alle vruchtsuiker die in de druif zit, omgezet in alcohol. De meeste wijnen die verkocht worden zijn droog. Als stelregel kun je zeggen dat je een witte wijn droog mag noemen wanneer hij minder dan vier gram suiker per liter bevat.

Eigenlijk is een droge witte wijn dus een wijn die niet zoet is. Dit kan zo klassiek droog als een Chablis of Muscadet zijn, maar ook weelderiger als een eikgerijpte Chardonnay. Dat een wijn een vette, ronde structuur heeft, wil niet zeggen dat hij zoet is. Ook aromatische en fruitige wijnen ruiken vaak zoet, maar vallen toch onder de categorie droog. In principe kun je van elke druif een droge of een zoete wijn maken.

Best wel lastig dus.. Hoe herken je een droge wijn? Vaak is dit namelijk op het label helemaal niet te vinden. Zoek naar termen als: Dry, sec, secco en trocken. Vermijd termen als; halbtrocken, off-dry semi sweet, doux, en “vin doux naturel”. Nog veel makkelijker is het om onderstaande wijnen te selecteren. U weet dan zeker dat deze witte wijnen droog zijn!

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Droge witte wijn Chardonnay

Van Chardonnay wordt voornamelijk droge witte wijn gemaakt. Dit is dus een veilige keuze. Het bekendste en wellicht ook meest droge voorbeeld hier van is Chablis. Omdat de Chablis streek redelijk koel is, worden de druiven hier niet overrijp, waardoor ze veel frisse zuren behouden. In warmere klimaten bereikt de druif meer rijpheid, en dus meer suikers. Hierdoor gaat de droge witte wijn Chardonnay meer naar tropisch fruit smaken, en lijkt de wijn zoeter. Ook het rijpen op eiken vaten, iets wat Chardonnay graag doet, geeft de wijn een lichte vanille toets, die zoet aan kan voelen. De Chardonnay wijn die wij aanbieden zijn droog en erg smaakvol!