Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Zoete witte wijn

Zoete witte wijn. Erg populair, vooral in uitgangsgelegenheden. Erg zoete wijnen zijn geschikt om bij je dessert te drinken. Licht zoete wijnen hebben vaak aroma’s van rijp fruit, en zijn heerlijk op zichzelf of bij een maaltijd.

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Lekkere zoete wijn 

Lekkere zoete wijn kan op verschillende manieren gemaakt. De wijn wordt zo gemaakt dat niet alle suikers die in de druif zitten worden omgezet naar alcohol. Bij sommige wijnen zijn de druiven zo rijk aan suiker dat dit vanzelf gebeurt, bijvoorbeeld bij Sauternes en Icewine. Die laatste is een geval apart. Deze druiven blijven zo lang hangen dat ze volledig bevriezen. Pas dan worden ze geplukt en geperst. Al deze tijd is de suikerconcentratie in deze druiven omhoog gegaan.

 Dit geldt ook voor druiven met de benaming “verdanges tardives” of “late harvest”. Deze speciale druiven zijn bewust blijven hangen, zodat ze overrijp werden. Soms bouwen ze dan zelfs een goedaardig schimmel op, botrytis geheten. Deze schimmel geeft de druiven, en dus de zoete wijn nobele rotting, en daarmee een rijk aroma en smaak. Deze methode wordt gebruikt om de wereldberoemde Sauternes wijnen te maken, maar ook onze Coteaux du layon is zo gemaakt.

Er kan ook gekozen worden om de gisting stop te zetten door het toevoegen van alcohol aan de wijn. Dit doet de gistcellen sterven en behoudt suikers in de wijn. Zo wordt witte wijn zoet.

De meeste dessertwijnen zijn ook zoete wijnen. Vaak zijn deze zelfs nog zoeter dan de gewone zoete of halfzoete witte wijnen. Dit zoete karakter maakt ze geschikt voor bij een fruitig dessert.

Halfzoete witte wijn

Wijnen kunnen een halfzoet karakter hebben, puur dankzij de druif die gebruikt is. Een mooi voorbeeld is Gewurztraminer. Deze heeft een zoet aroma van lychees, en een volle ronde smaak. Een fantastische wijn voor bij de Aziatische keuken. Dat zelfde geldt voor de Clos de la Tourelle. Ook deze heeft een bescheiden zoet karakter.

Bovenstaand geeft de gastronomische kunde van een zoete of half zoete wijn aan. Wat zoetere wijnen zijn als geen ander bestand tegen de kruidige Aziatische keuken. Het zoetje rondt het pittige van deze gerechten heerlijk af.

Zoete wijnen hebben een rijkdom en aromatische concentratie die je in geen andere wijn zal vinden. Lagen rijp fruit, iets van honing, noten en jam, altijd gebalanceerd met frisse zuren. Heerlijk bij fruitige desserts, foie gras of paté.