Persoonlijk advies? We staan voor u klaar, bel ons op +31 (0) 88 555 3 555

Witte wijn

We bieden een ruime selectie witte wijnen aan. Van frisse, fruitige witte wijnen die heerlijk zijn op een feestje of als aperitief, tot dikke, krachtige wijnen, soms eik gerijpt. Voor ieders smaak en voorkeur is er een goede witte wijn te vinden. 

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Beste witte wijn

Op zoek naar de beste witte wijn? Ons assortiment bestaat uit:

  • Franse witte wijnen
  • Italiaanse witte wijnen
  • Spaanse witte wijnen
  • Zuid Afrikaanse witte wijnen

 Witte wijnen zijn vaak makkelijker te drinken dan rode wijnen. Dit heeft te maken met de manier waarop witte wijn wordt gemaakt. Bij witte wijn rijpen de schilletjes niet mee, enkel het vruchtensap wordt gebuikt voor de wijn. Dit sap wordt vaak zo opgevoed dat het frisse karakter behouden blijft. Fruitige witte wijnen bevatten - in tegenstelling tot rode wijn - geen tannines. Ook blauwe druiven kunnen gebruikt worden voor witte wijn. Een bekend voorbeeld is Pinot gris, in Italië Pinot Grigio genoemd.

Wij hebben witte wijnen van onder andere de volgende druivenrassen in ons assortiment:

Chardonnay
Chenin Blanc
Pinot Gris
Sauvignon Blanc

Afhankelijk van de druif en de regio waar deze druif groeit, heeft een witte wijn een ander smaakprofiel. Wij hebben onderscheid gemaakt in frisse, fruitige wijnen, delicate witte wijnen, rijke witte wijn. Al deze wijnen zijn droge witte wijn. Wat is droge witte wijn eigenlijk? Eigenlijk zijn de meeste witte wijnen droog. We spreken van een droge witte wijn als er weinig ‘restsuiker’ in de wijn zit. De suiker die in de druiven zat, is volledig omgezet in alcohol. Dit wil niet zeggen dat droge wijnen niet fruitig kunnen zijn!
 

Zoete witte wijn

Over zoete witte wijn bestaan nogal wat misverstanden. Vaak wordt gedacht aan de mierzoete wijnen die in uitgaansgelegenheden geschonken worden of witte wijn uit pakken van de supermarkt om de hoek. Wij laten u graag proeven dat dit ook anders kan zijn.

Een wat zoetere wijn laat zich goed combineren met de Aziatische keuken. Neem de Gewürztraminer, een druif die in de Elzas veel aangeplant staat, die zich met zijn uitzonderlijke neus van lychees goed te combineren is met Aziatisch eten.

Een wijn kan zijn zoete karakter enkel ontwikkelen als de druiven onder ideale omstandigheden doorrijpen, zodat het suikerpercentage van de druif stijgt. De Eiswein van Purcari of Norbert Bauer zijn zelfs gemaakt van bevroren druiven, waardoor hij een complexe en mooie balans heeft tussen zoet en zuur. Dit zijn heerlijke dessertwijnen. Ook kan gekozen worden om wijnalcohol aan de most toe te voegen, waardoor de gisting stopt, en het zoete karakter van de wijn behouden blijft.

Droge witte wijn

Wat is droge witte wijn eigenlijk? Eigenlijk zijn de meeste witte wijnen droog. We spreken van een droge witte wijn als er weinig ‘restsuiker’ in de wijn zit. De suiker die in de druiven zat, is volledig omgezet in alcohol. Dit wil niet zeggen dat droge wijnen niet fruitig kunnen zijn!

Wij bieden een uitgebreide selectie droge witte wijnen aan, waaronder enkele toppers! Als ik aan droge witte wijn denk, denk ik al snel aan Chablis en Muscadet. Deze droge wijnen hebben vaak een frisse zuurgraad, en iets van steenfruit. Dit hebben ze te danken aan de maritieme invloed en de noordelijke ligging. Naarmate de wijnen zuidelijker aangeplant staan en dus meer zon krijgen, kun je er van uitgaan dat het strak droge karakter afneemt en de wijn eleganter of fruitiger zal zijn. 

Bekijk ook eens onze overheerlijke rode wijnen.